Avto
6567 ogledov

Kako poskrbeti, da ne boste predrago tankali

Bencinska črpalka Saša Despot
Od četrtka dalje bo regulacija cen bencina in dizla preteklost. Pred dolivanjem goriva bo smiselno preveriti, kakšne so cene na posameznem prodajnem mestu.

Vlada je na dopisni seji 23. septembra sprejela odločitev za liberalizacijo cen goriv, kar pomeni, da bodo od četrtka dalje trgovci lahko brez omejitev določali svoje marže. Postopna liberalizacija reguliranih cen naftnih derivatov se je začela že v letu 2016, ko so se prosto začele oblikovati cene neosvinčenega motornega bencina 98 ali več oktanskega in kurilnega olja ter kasneje tudi cene vseh naftnih derivatov na avtocestah in hitrih cestah. 

Vlada pričakuje, da bodo cene naftnih derivatov na avtocestah še naprej višje, medtem ko bi bile v mestih in ob mejah zaradi konkurence nižje. Ko smo junija preverjali, kakšna je razlika v cenah bencina in dizla na različnih črpalkah po Sloveniji, smo ugotovili, da so se te takrat gibale od 2,3 do 3,9 centa za liter bencina. 

OMV bencin Slovenija Sprostitev cen bencina in dizla: takšne podražitve lahko pričakujete

Potrošniki se bodo v prihodnje najverjetneje odločali o tem, kje bodo točili gorivo, tudi na podlagi cen na posameznih bencinskih servisih. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v ponedeljek spomnilo na spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. Aplikacijo je ministrstvo vzpostavilo že marca 2019.

"Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," ob tem pravijo na ministrstvu.

OMV bencin Slovenija Padla odločitev o cenah goriva: Prihaja velika podražitev?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Albatroz 12:28 29.september 2020.

    Zanimivi način da lupijo narod koliko bi podpirali če si kdo želi privat odpret bencinsko

  • Avatar jezeran
    jezeran 12:07 29.september 2020.

    stran goriva.si ne dela, je že klecnila

  • Snežinko 11:44 29.september 2020.

    Zakaj pišete te zavajajoče članke? Konkurence v Sloveniji NI! Imamo dve firmi, ki imata Slovenijo prav lepo razdeljeno in nima smisla, da si med seboj konkurirata. Morebitne konkurente (Shell itd...) smo odgnali že leta nazaj, ko so obupali nad obljubljeno ...prikaži več sprostitvijo cen. Zdaj je že davno prepozno in edino, kar se bo zgodilo je to, da bodo cene zrasle. Že zdaj bi namreč LAHKO bile nižje, saj je vlada določala samo NAJVIŠJO možno ceno. A je šel kdo nižje? Itak, da noben, ker so vsi dogovorjeni.