Avto
6489 ogledov

Kako poskrbeti, da ne boste predrago tankali

Bencinska črpalka Saša Despot
Od četrtka dalje bo regulacija cen bencina in dizla preteklost. Pred dolivanjem goriva bo smiselno preveriti, kakšne so cene na posameznem prodajnem mestu.

Vlada je na dopisni seji 23. septembra sprejela odločitev za liberalizacijo cen goriv, kar pomeni, da bodo od četrtka dalje trgovci lahko brez omejitev določali svoje marže. Postopna liberalizacija reguliranih cen naftnih derivatov se je začela že v letu 2016, ko so se prosto začele oblikovati cene neosvinčenega motornega bencina 98 ali več oktanskega in kurilnega olja ter kasneje tudi cene vseh naftnih derivatov na avtocestah in hitrih cestah. 

Vlada pričakuje, da bodo cene naftnih derivatov na avtocestah še naprej višje, medtem ko bi bile v mestih in ob mejah zaradi konkurence nižje. Ko smo junija preverjali, kakšna je razlika v cenah bencina in dizla na različnih črpalkah po Sloveniji, smo ugotovili, da so se te takrat gibale od 2,3 do 3,9 centa za liter bencina. 

OMV bencin Slovenija Sprostitev cen bencina in dizla: takšne podražitve lahko pričakujete

Potrošniki se bodo v prihodnje najverjetneje odločali o tem, kje bodo točili gorivo, tudi na podlagi cen na posameznih bencinskih servisih. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v ponedeljek spomnilo na spletno aplikacijo goriva.si, ki prikazuje maloprodajne cene naftnih derivatov na posameznih bencinskih servisih v Sloveniji. Aplikacijo je ministrstvo vzpostavilo že marca 2019.

"Transparentno obveščanje potrošnikov o cenah naftnih derivatov potrošnikom omogoča racionalnejše obnašanje pri nakupu goriva. Kakovostno informiranje potrošnikov o cenah ima namreč znatne koristi za kakovosten razvoj konkurence, kar se še posebej odraža pri ponudbi homogenih proizvodov, kamor spadajo pogonska goriva. Večja kot je informiranost potrošnikov, manjša je možnost protikonkurenčnega obnašanja ponudnikov, kamor spada tiho dogovarjanje o cenah," ob tem pravijo na ministrstvu.

OMV bencin Slovenija Padla odločitev o cenah goriva: Prihaja velika podražitev?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 10
  • Zdravko Lajh 15:03 29.september 2020.

    Rešitev = Avstrija

  • Albatroz 12:28 29.september 2020.

    Zanimivi način da lupijo narod koliko bi podpirali če si kdo želi privat odpret bencinsko

  • mig29 12:25 29.september 2020.

    Tem dejanjem sledijo podražitve goriv to je dejstvo. Dva največja se bosta med seboj dogavarjala kateri bo imel en teden ali dan višjo ceno kateri nižjo in potem obratno. Na račun dviga cen izven avtocest se bodo na avtocesti še ...prikaži več dodatno podražila goriva. Nova cenovna igra na pohodu. Slovenija pa konkurenca z dvema velikima prodajalcema ha ha ha. Še ena demokratična prevara.