Avto
8560 ogledov

Kakšna zanimiva vozila je pravkar prejela v dar Slovenska vojska?

Humvee Homeland Security Technology
Bogatejši za pet uporabnih vozil

Preko Luke Koper je v Slovenijo prispelo pet novih vojaških terenskih reševalnih vozil za potrebe Slovenske vojske, ki jih je donirala ameriška vlada. Ob prevzemu vozil sta bila prisotna obrambni minister Matej Tonin in ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda Blanchard.

Gre za vozila tipa MEDIC HMMWV M1152 Ambulance. Kot pove že ime, gre za posebno različico hummerjev, torej vozil, ki jih Slovenska vojska v bojni opremi že ima v svoji sestavi in ki jih je v preteklosti namenjala predvsem misijam v tujini. Hummerji predstavljajo eno od najbolj razširjenih in vsestranskih vozil ne samo v ameriški temveč tudi v zavezniških vojskah.

Avto ima posebno nadgradnjo, v kateri je potniški in tovorni predel preurejen za medicinske potrebe. Kot kažejo podatki proizvajalca, je eno vozilo težko skoraj 5,5 tone, mogoče pa jo je naložiti s skoraj 1,5 tone tovora. Ima zelo dobre terenske zmogljivosti, saj je poleg dveh reduktorjev med drugim najnižja točka šasije dvignjena kar 45 centimetrov od tal. Z ranjenci vred bo lahko brodil po 0,76 metra globoki vodi in premagoval 40-stopinjske naklone. Najvišja hitrost je 113 km/h, na praznih pnevmatikah pa 48 km/h. Vozilo je prilagojeno za enostavno prevažanje po cesti, železnici, vodi ali zraku.

Humvee | Avtor: Profimedia Profimedia

Vozilo poganja V8 motor prostornine 6,5 litra in z močjo 142 kW (190 KM). Menjalnik je avtomatski, štiristopenjski, ima tudi reduktor, piše na strani proizvajalca.

Vozila bodo v fazi procesa uvajanja v operativno uporabo v Slovenski vojski opremili s komunikacijsko opremo, defibrilatorjem, ventilatorjem, respiratorjem, medicinskimi plini (kisik), medicinskimi pripomočki, instrumenti in potrošnim sanitetnim materialom.

Na pripravljenosti v Sloveniji za posredovanje na Balkanu

Minister Tonin se je ob prevzemu zahvalil zaveznikom Američanom za donacijo. "Vozila bomo s pridom uporabljali doma in v tujini, kjerkoli se bo pokazala potreba. Tako se kaže solidarnost znotraj zavezništva, tako se kaže, kako smo lahko skupaj močnejši. Prava donacija ob pravem času," je dodal.

Ameriška veleposlanica pa je izpostavila odlično partnerstvo med Slovenijo in ZDA ter poudarila pomen vojaške sanitete in zdravstvene mobilnosti, tudi v času, ko se borimo s krizo zaradi pandemije novega koronavirusa. 

Na obrambnem ministrstvu so pojasnili, da bo imela donacija znatno dodano vrednost tudi za razvoj zmogljivosti nacionalne lahke premične bolnišnice Role-2. Kot so sporočili z ministrstva, so vozila namenjena kot evakuacijska vozila za Role-2 in Balkanske zdravstvene namenske sile, za prvo oskrbo na terenu ter prevoz poškodovanih na višjo raven zdravstvene oskrbe.

Humvee | Avtor: Profimedia Profimedia

Slovenska vojska jih bo uporabljala za podporo nadaljnjemu razvoju Balkanskih zdravstvenih namenskih sil, v katerih Slovenija sodeluje že od samega začetka leta 2010. Gre za večnacionalno regionalno vojaško-zdravstveno zmogljivost hitrega odziva, ki je aprila lani dosegla polno operativno zmogljivost, kar omogoča njeno napotitev na Zahodni Balkan v primeru naravnih ali drugih nesreč.

Slovenija v teh silah sodeluje s tremi ekipami, v katerih je skupno 13 ljudi, ki se v mirnodobnem času nahajajo v Sloveniji. Gre za kirurško ekipo, ekipo za intenzivno nego in ekipo za evakuacijo. Donacija novih terenskih reševalnih vozil je ključna predvsem z vidika ekipe za evakuacijo, so dodali.

V polno uporabo v Slovensko vojsko bodo uvedena do konca leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • e7a577d9a0a94365773a47e8a9a19dab1b01c855 06:37 23.april 2020.

    hvala večnemu bogu, da nismo dobili letal. vzdrževanje 100mio letno. mehanikov na srečo še imamo nekaj, bodo že malo pošraufali.

  • AtaAubix 20:34 22.april 2020.

    Pri teh ameriških konzervah bi bilo najkoristneje, če jih takoj peljejo na odpad.

  • lulibuc 18:54 22.april 2020.

    Pa kaj ste eni nepismeni, da gre za nove mašine? Važno, da se pametuje