Avto
38 ogledov

Katera glasba ne sodi za volan

Glasba v avtu Profimedias
Ne ravno najboljša novica za prometno varnost. Ko se ne radijskih valovih začne vrteti vaša najljubša popevka, postanete precej slabši voznik. Obstaja pa tudi tip glasbe, zaradi katere ste boljši.

Tako kot pisanje SMS sporočil, hranjenje, ličenje ali intenziven pogov lahko tudi glasba lahko bistveno jemlje pozornost in povzroča nevarne situacije.

Raziskava, narejena v Izraelu, je iskala povezave med poslušanjem glasbe in prometno varnostjo. Psihologg Warren Brodsky, sicer tudi direktor centra za znanstveni razvoj glasbe na univerzi Ben Gurion, je bil glede osnovnih izsledkov jasen: "Poslušanje glasbe v avtu zelo vpliva na to, kako boste vozili." Še posebej to velja za glasbo, ki vas "prevzame."

Med hip hopom zavili na nasprotni pas

Med raziskavo so prostovoljci v šestih etapah skupno štiri ure vozili avtomobil, medtem ko so raziskovalci spremljali, kako se odzivajo na različne tipe glasbe. Včasih so jim zavrteli tudi njihovo najljubšo, del poti pa so preživeli v tišini. 

Izkazalo se je, da so najbolj moteče za voznika pesmi, ki spodbujajo delovanje spomina ali pa ki zelo pogosto spreminjajo ritem in glasnost. Pri glasbi tipa hip-hop denimo, ko je voznik pogoto pričel tapkati po volanskem obroču, obstaja večja verjetnost, da bo voznik nehote ali nenakazano zapeljal na drug vozni pas. 

Pri pesmih, ki so bile voznikom še posebej ljube, so raziskovalci našteli precej več storjenih prometnih prekrškov in agresivnega vedenja.

Pa vendar študija nikakor noče predlagati, da zapečatite vašo audio napravo v avtu. Obstajajo namreč tudi boljši načini od popolne tišine v avtu. Brodsky predlaga glasbo, ki je uravnotežena, brez besedil in z stalnim ritmom ter tempom. Takšna glasba v ozadju vozniku omogoča, da ohrani neko čustveno stabilno počutje, brez odvračanja pozornosti. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Skippy 23:51 14.september 2015.

    Ti prometni fanatiki so še hujši kot eko fanatiki.

  • Avatar čavez
    čavez 21:19 14.september 2015.

    Dobra glasba v avtomobilu je dober zvok motorja.

  • tomaz 11:45 14.september 2015.

    Ma daj no...kmalu bodo prepovedali vse..kajenje, prostoročno telefoniranje, pogovarjanje itd. Če si utečen voznik, te nič od tega ne moti, ker z vozilom upravljaš podzavestno, zavestno pa spremljaš le promet in znake ter opozorila..pol je pa čisto vseeno, a je ...prikaži več Bethovn ali Avseniki.