Avto
4150 ogledov

Katera sončna očala so zares primerna za avto?

Sončna očala
Pet nasvetov za nakup sončnih očal, ki jih nujno preberite, da boste v avtu z njimi zadovoljni.

Poleti v močni svetlobi je zaščita oči zelo pomembna. A tip in kakovost sončnih očal, ki jih uporabljate za volanom, sta zelo pomembna.

Barva leč in filter

Nekdaj je veljalo, da so rumene leče najbolj primerne za vožnjo, saj potencirajo svetlobo in zelo dobro poudarjajo kontraste pri predmetih, zato so primerne tudi za vožnjo v dežju, zvečer .... Dobri odtenki barve stekel za vozniška sončna očala so tudi zelena, rjava/jantarna in roza.

Z napredkom tehnologij pri izdelavi sončnih očal je še bolj kot barva leč danes pomemben uporabljen filter. Strokovnjaki najbolj priporočajo očala s polaroidnim filtrom, saj v tem primeru praktično ne morete brcniti mimo. Zakaj? Polaroidna očala so odlična proti bleščavosti in kot taka uporabna v najrazličnejših scenarijih vožnje. Očala s polaroidnim filtrom najdemo v različnih cenovnih razredih.

Polaroidna očala so zelo priljubljena pri vseh, ki se ukvarjajo s športi v vodi ali na snegu.

Polaroidna očala in nekaj let stari avtomobili s prvo generacijo digitalnih prikazovalnikov se niso dobro razumeli, saj je podatki na prikazovalnikih skozi takšna očala niso dobro vidni. So pa proizvajalci avtomobilov temu problemu v zadnjih letih namenili več pozornosti, zato danes to ne bi smela biti več težava. Le pri prikazovalnikih na vetrobransko steklo (HUD zaslon) lahko še vedno obstaja.

Nanos

Zelo pomembna lastnost je antirefleksivna zaščita oziroma zaščita proti modro-vijolični svetlobi, kar izvrstno "zaduši" bleščavost. Pri sončnih očalih je manj pogosta lastnost v primerjavi s korekcijskimi očali. Nanos takšnega nanosa prek prozornih leč hkrati pomeni odlična očala za nočno vožnjo, saj ksenonska ali LED svetloba žarometov nasproti vozečih vozil ne bo več težava.

Prav tako je pomembna zaščita, da bodo leče čim dlje ostale brez prask. Sončna očala namreč zelo pogosto dajemo na oči in odlagamo na ne vedno primeren način.

očala | Avtor: Profimedia Profimedia

UV zaščita

Še en zelo pomemben del vsakih dobrih očal. Ki nima veze s stopnjo zatemnitvije. Izberite takšna očala, ki zagotavljajo vsaj 90-odstotno zaščito, pravijo strokovnjaki. Najvišja stopnja, ki jo prepoznamo po oznaki UV400, je običajna za očala, namenjena za visokogorje.

Stopnja zatemnitve

Ne pretiravajte. Vozniška očala naj imajo na stopnji 1 do 4 stopnjo zatemnitvije 2 (do 43 odstotkov prepustnosti) ali največ 3 (do 18 odstotkov prepustnosti).

sončna očala Test Zdravje Sončna očala: Pri tem delu testa doživeli pravo razočaranje

Oblika okvirja

Moda in varnost ne gresta vedno z roko v roki. Velikanski okvirji morda niso najbolj primerni, saj preveč zmanjšujejo vidni kot. Če nočete, da bi vas s strani motilo jutranje ali večerno sonce, potem morate izbrati zakrivljene okvirje, ki povsem prekrivajo oči.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:22 03.avgust 2018.

    Že v osnovni šoli smo pri kemiji delali poskuse z UV svetlobo in ugotovili, da so najcenejša očala tudi najboljši UV filter! Še kar te morajo nategniti, da kupiš očala za 200€.