Avto
5309 ogledov

Kazen zaradi hupanja

policijska kontrola PU Novo mesto
V ZDA odmeva nenavaden primer kaznovanja za hupanje. Vrhovno sodišče odloča, ali gre pri hupanju za ustavno varovano pravico kot za svobodo govora?

Slovenski Zakon o pravilih cestnega prometa pravi, da sme voznik zvočne in svetlobne opozorilne znake uporabljati le, kadar je ogrožen on sam ali kdo drug. Dovoljeno pa je "požmigati" z dolgimi lučmi, ko želimo prehiteti vozilo pred seboj, a le zunaj naselja. Zaznavanje početja voznikov je težko, saj mora policist neposredno opazovati morebitne svetlobne znake ali hupanje.

Hupala proti politiku

Podobno težavo imajo tudi Američani, njihovo vrhovno sodišče pa bo kmalu razsodilo o nenavadnem primeru iz leta 2017, ko je 69-letna Susan Porter iz Kalifornije hupala v znak solidarnosti s protestniki pred pisarno lokalnega politika. Dobila je kazen, ker je hupala.

Avtomobilska hupa troblja | Avtor: Profimedia Profimedia

"Policist mi je napisal kazen in povedal, da hupo uporabljam nezakonito," je povedala Porterjeva, ki se je na kazen pritožila na okrožnem sodišču in izgubila.

Ni odnehala, svoj primer pa je predala vrhovnemu sodišču, ki bo te dni izreklo končno sodbo, piše NBCChicago.

Še naprej trdi, da so bile njene ustavne pravice kršene in, da je bilo hupanje v podporo protestnikom izraz njenih političnih stališč. Kot enega pomembnejših argumentov njena odvetnika Thaila Sundaresan in Andrew Row navajata, da sta Joe Biden in Donald Trump med predsedniško kampanjo leta 2020 v svojih avtomobilih spodbujala svoje privržence, naj hupajo.

Dunajska konvencija in hupanje

Hupa kot obvezen sestavni del vsakega avtomobila je precej bolj regulirana, kot se zdi. Ko je Dunajska konvencija leta 1968 zabetonirala temelje prometne varnosti na globalni ravni s poenotenjem prometnih pravil in klasifikacije vozil, je poseben 28. člen namenila zvočnim in svetlobnim opozorilom pri vozilih. 

V njem je zapisano, da se "smejo zvočne opozorilne naprave uporabljati samo:

  • za dajanje opozorila v primeru, da se s tem prepreči nesreča;
  • izven naselij, ko je priporočljivo, da se obvesti voznik, da bo prehiten."
  • In še: "zvok, ki ga proizvede zvočna naprava, ne sme biti daljši, kot je to potrebno."

Isti člen glede dajanja svetlobnih opozorilnih znakov navaja, da lahko voznik ponoči z njimi nadomesti hupanje v primeru preprečevanja nesreče, podnevi pa tudi opozarjanje na prehitevanje, če je to glede na okoliščine sprejemljivejše.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • ico8 17:55 03.december 2023.

    V vsakem naselju,mestu je hupanje prepovedano, ne samo pri bolnicah!

  • Toma 15:09 03.december 2023.

    Dovoljeno pa je ”poblendati” pri prehitevanju izven naselja. Tudi potrobiti je, piše v zakonu!

  • Avatar Leon
    Leon 14:10 03.december 2023.

    To so lovske ! Kako dokazati,da si ti hupal ?