Avto
1 ogledov

Kitajce mikata ameriška Šveda

Volvo je po Jaguarju in Land Roverju še tretja znamka znotraj Forda, ki se ji ob Žurnal24 main
Ameriški Ford naj bi se pogovarjal s kitajsko avtomobilsko družbo Changan Automobile Group o odprodaji Volva.

Po poročanju časnika National Business Daily, ki se sklicuje na vire znotraj kitajske družbe, naj bi se na nedavnem avtosalonu v kitajskem mestu Guangzhou predstavniki vseh treh podjetij sestali na pogovorih. Podrobnosti niso znane, v Fordu pa so po začetnem molku zanikali, da se pogajajo s šestim največjim kitajskim proizvajalcem avtomobilov. Vseeno pa neimenovani kitajski vir trdi, da je možnost za sklenitev posla precej velika. Obe družbi sicer že sodelujeta pri izdelavi focusov za azijski trg.

Po drugih navedbah pa se za Volva še vedno poteguje tudi družba Shanghai Automotive Industry Corp (SAIC), ki je zanimanje za Volva izrazila že pred časom.

Volvo je v Fordovih rokah od leta 1999, ko ga je kupil za 6,4 milijarde dolarjev. Po nekaterih namigovanjih naj bi zdaj za švedsko znamko, ki je zaradi gospodarske krize in upada prodaje morala v zadnjih mesecih odpustiti več tisoč delavcev, zahteval le še šest milijard.

Tudi Saab pod vprašajem
V nič kaj ugodnem položaju ni niti drugi švedski proizvajalec Saab, ki pa zadnja leta bije še hujši boj za kupce kot Volvo. Lastnik Saaba General Motors (GM) je prav tako v hudih finančnih škripcih in se ga prav tako želi znebiti.

Po nekaterih podatkih sta tako Ford kot GM v zadnjem času stopila v stik s prenekaterimi kitajskimi proizvajalci, vendar analitiki ob tem opozarjajo na težavno sklepanje posla, saj se v tako težkih časih niti kitajske družbe ne odločajo zlahka za investiranje tolikšnih zneskov za prevzem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.