Avto
800 ogledov

Ko boste videli ta video, vas bo nevarno početje minilo

alkotest PU Novo mesto
Policija bo izvedla več policijskih nadzorov, nekateri bodo neprekinjeno 12 ur tudi v nočnem času.

Danes se prične prvi del nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu. Akcijo koordinira Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo. "Včeraj se je po skoraj osmih mesecih uradno končalo obdobje druge razglašene epidemije, raziskava NIJZ z začetka junija pa je pokazala, da se med prebivalci Slovenije pojavljajo znaki pandemske izčrpanosti," so sporočili z NIJZ. "Povečuje se delež tistih, ki so zaradi tega bolj izpostavljeni tveganim vedenjem, najpogosteje gre za pitje alkoholnih pijač."

Zloraba alkohola je do 31. maja letos botrovala sedmim smrtnim žrtvam na slovenskih cestah, oziroma polovico manj, kot v enakem obdobju lani. Zvišala pa se je povprečna stopnja med vsemi alkoholiziranimi povzročitelji prometnih nesreč, ki letos zanaša 1,42 promila, lani pa 1,39 promila.

Med povzročitelji izstopajo starostne skupine od 18-24, od 25-34 in od 55-64 let, med vzroki za nastanek pri alkoholiziranih voznikih pa prednjačita neprilagojena hitrost in nepravilna stran/smer vožnje. "Slovenci in Slovenke smo po porabi alkohola visoko nad evropskim povprečjem," poudarjajo pri AVP. "Na leto prebivalec, starejši od 15 let, v povprečju popije 11 litrov čistega alkohola." 

Alkohol je v slovenski družbi večkrat predstavljen kot "lepilo" za druženje, ali celo kot glavni povod, ki je ob premnogih priložnostih v ospredju dogajanja. Opevajo ga ponarodele pesmi, postavljajo ga celo v vlogo odrešitelja vsakodnevnih skrbi.

"Kol’kor kapljic, tol’ko let"

Agencija za varnost prometa in Policija javnost pozivata k ničelni toleranci do udeležbe v prometu pod vplivom alkohola, saj neodgovorno in nepremišljeno vedenje zaradi pitja alkohola prinaša težke posledice. Na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola opozarjajo z glavnim sporočilom kampanje, ki izhaja iz ljudske pesmi »Kol’kor kapljic, tol’ko let«.

"Besedilo izvirne pesmi pravi, da ob vsakem rojstnem dnevu popijemo še več kapljic alkohola in tako slavimo življenje. Toda v prometu to ne velja," opozarjajo pri AVP. "Več kapljic alkohola ne pomeni boljše zabave, ampak predvsem povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, zdravja in življenja vseh udeležencev. S tem namenom je agencija FUTURA DDB, prilagodila glavno sporočilo izvirne pesmi, ki se zdaj glasi »Kol’kor kapljic, tolk’ nesreč« in je naslovna tema nove preventivne kampanje."

Več policijskih akcij, usmerjenih na alkohol

19. junija bo potekal evropsko usklajeni nadzor "Alcohol & Drugs Marathon". "Agencija bo v poletnih mesecih s široko medijsko kampanjo opozarjala, da alkohol ne sodi v promet," navajajo pri AVP. "Preko javnega poziva agencija sofinancira preventivne aktivnosti več nevladnih organizacij, ki bodo izvajale aktivnosti in dogodke na temo alkohola, hitrosti in motoristov. Policisti bodo v obdobju nacionalne preventivne akcije izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem udeležencev v cestnem prometu, ki je usmerjen v preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola."

predaja vozil policistom | Avtor: Saša Despot predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu Saša Despot

Poleg tega bo vsaka Policijska uprava izvedla vsaj en poostren nadzor po metodologiji "Promil", kar pomeni, da bo v skladu s problematiko na svojem območju načrtovala poostren nadzor, kjer bo sodelovalo večje število  patrulj, ki bodo opravile preizkus alkoholiziranosti z vsakim udeležencem, ki bo pripeljal mimo. "Navedeni nadzor je evropsko usklajen znotraj mednarodne organizacije prometnih policij ROADPOL," še razlagajo pri AVP. "Tako bodo aktivnosti potekale v večini evropskih držav."

V soboto, 19. junija 2021, bo potekal tudi nadzor »ALCOHOL & DRUGS MARATHON«, neprekinjeno 12 ur v nočnem času.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.