Avto
27625 ogledov

Nov zaskrbljujoč trend na naših cestah ob koncu tedna

Prometna nesreča sveče Profimedia
Po sprostitvi ukrepov se je stanje prometne varnosti na cestah poslabšalo.

"Raziskava NIJZ je pokazala, da se je med prebivalci Slovenije pojavljajo znaki pandemske utrujenosti, zato je večji tudi delež oseb, ki so bolj izpostavljene tveganemu vedenju, tudi alkoholu," so na tiskovni konferenci ob začetku preventivne akcije ob začetku nacionalne preventivne akcije Alkohol povedali pri Agenciji za varnost prometa.

Direktor AVP Jože Hribar je pojasnil, da so v prvih petih mesecih od začetka leta do konca maja zabeležili 5482 prometnih nesreč, kar je dva odstotka več kot v istem obdobju lani. "Kljub nekoliko manjšemu številu nesreč so le te terjale več smrtnih žrtev kot lani," je pojasnil Hribar. "Do konca maja je umrlo 38 oseb, sedem več kot lani." 

Policijske silhuete Pomagajo Avto Policija je dobila 16 novih kloniranih policistov

Hudo telesno poškodovanih je bilo za šest odstotkov manj, podobno je stanje tudi pri lažjih telesnih poškodbah. Tako težjih kot lažjih telesnih poškodb je bilo letos najmanj v zadnjih petih letih.

"Pozivamo vse, naj se počitniška sproščenost ne odraža na nespoštovanju prometnih pravil, še posebej bodite pozorni na najbolj ranljive v prometu, na pešce, kolesarje in motoriste."

Jože Hirbar, AVP

Vinjeta vožnja avtocesta promet | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

"Poslabšanje z vidika smrtnih žrtev je mogoče pripisati posledicam odpravljanja ukrepov zaradi epidemije in povečanju prometa," je pojasnil Hribar. "Že januarja smo izpostavili, da prihaja kritično obdobje, saj je stanje začasnega obdobja, ki je prineslo številne stiske, privede do zmanjšane pozornosti in posledično poslabšanje varnosti na cestah. Promet v času epidemije ni bil del vsakdana."  

21 od 38 oseb je umrlo za vikend

Dodal je, da so opazili nevaren trend ob koncu tedna, ki ga gre pripisati "preveliki sproščenosti". "Na to agencija opozarja od lani," je dejal Hribar. "Med petkom in nedeljo je do konca maja umrlo 21 oseb, kar predstavlja 55 odstotkov vseh smrtnih žrtev na cestah. V maju je bilo smrtnih žrtev za vikend kar 11 od 17. Obstaja povečan obseg tveganih vedenj, ki se negativno izražajo v prometni varnosti."

AVP z današnjim dnem začenja preventivno akcijo za večje zavedanje tvegane vožnje pod vplivom alkohola, drog in psihoaktivnih snovi. "Slovenke in Slovenci smo po porabi alkohola v vrhu," je poudaril Hribar. "Starejši od 18 let porabijo 11 litrov čistega alkohola na leto."

"Kolkor kapljic, tolk nesreč"

Alkohol po besedah Hribarja mnogim predstavlja "lepilo za druženje", kar ponazarjajo tudi številne pesmi, kot je tudi ponarodelo besedilo "Kolkor kapljic tolko let", ki so ga pri AVP uporabili za kampanjo v nekoliko spremenjeni obliki -  'Kolkor kapljictolk nesreč'.

Provida Nov prizor Avto Potrjeno, takšne oznake bo imela nova policijska enota

"Medtem ko besedila pogosto opevajo alkohol, pozabljamo na bistvo - posledice, ki ga prinaša neodgovorno vedenje pod vplivom alkohola," je poudaril Hribar. "Na nesprejemljivost vožnje pod vplivom alkohola želimo sporočiti s spremenjenim besedilom. V prometu več kapljic ne pomeni boljše zabave, ampak povečuje tveganje za ogrožanje cestnega prometa, lastnega zdravja in življenja vseh udeležencev."

Najslabše v goriški in pomurski regiji

Jure Smolič s Sektorja za preventivo in vzgojo v cestnem prometu je izpostavil, da je sproščanje ukrepov prineslo več težjih posledic nesreč in tudi smrtnih žrtev, ki jih je bilo v maju, kar 17. "Poslabšalo se je stanje varnosti pri pešcih, smrtnih žrtev je bilo kar osem, pet več kot lani," je izpostavil Smolič. "Več je bilo tudi težjih posledic pri potnikih - umrli so trije, dva več kot lani. Število umrlih voznikov se je zmanjšalo za petino - do konca maja je umrlo 11 voznikov osebnih avtomobilov, trije manj kot lani. Zmanjšalo se je tudi število smrti pri kolesarjih - umrl je en kolesar, lani v istem obdobju dva. Umrli so tudi trije vozniki tovornih vozil."

Policija reševalec nesreča motor | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Na področju alkohola po besedah Smoliča beležimo izboljšanje, saj je bilo alkoholiziranih voznikov za 15 odstotkov manj kot lani. "Skupaj je v prometnih nesrečah, ki jih je povzročil alkohol, umrlo sedem udeležencev," je navedel Smolič. "Pomemben je dejavnik uporabe varnostnega pasu. Med mrtvimi jih je pet takih, ki niso bili privezani. Najpogostejši vzrok smrtnih nesreč ostaja neprilagojena hitrost in nepravilna smer vožnje."

Avtocestna policija Galerija Slovenija Takšna bo nova avtocestna policija

Po regijah najbolj negativno izstopata goriška in pomurska regija. "Pomurska beleži 0,61 smrti na deset tisoč prebivalcev, goriška pa 0,43," je razložil Smolič. "Stanje se je izboljšalo v primorsko-notranjski in osrednjeslovenski statistični regiji, poslabšalo pa v savinjski, goriški, pomurski, gorenjski in posavski regiji. Največ smrtnih žrtev, kar sedem, so jih zabeležili v goriški in pomurski regiji."

dezurni@zrunal24.si

Komentarjev 1
  • JZekspert 13:56 16.junij 2021.

    Kdo je za to odgovoren, hmmm, pa narod je že čisto nor, nakopičili so se bes, frustracije, jeza, črne misli, samo-destruktivnost, obup - jasno je, da so tudi za to 100% odgovorni vsi korona-fašisti. Ampak, kje jih bo kdo klical ...prikaži več na odgovornost, njim so važni mastni bonusi, da se mastijo v svojih prenapihnjenih, pohlepnih vampih, da se naslajajo nad mučenjem ljudi... Narod pa še naprej naseda... in pridno uboga vse nesmisle - do kdaj še?????