Avto
7 ogledov

Ko retro prehiti moderni eko

Kljub veliki porabi boste s starejšim lepotcem do narave prijaznejši kot z nakup Žurnal24 main
Želite biti prijazni do narave, pa vam nove "eko" različice avtomobilov niso všeč? Brez skrbi, s svojim starim lepotcem boste še bolj ekološki!

Kako lahko strastna ljubiteljica vonja po bencinu, močnih konjev in hitrih pospeškov zadosti tudi svoji potrebi po ohranjanju narave? Hm, težko. A vedno se najde kompromis. Na tržišče namreč prihajajo tako imenovani hibridni avtomobili, ki se imajo za okolju prijazne. Obljubljajo manjšo porabo, možnost recikliranja, alternativna goriva ipd. Pa so tudi estetsko privlačni?

 

Kolumnistka

izraža lastna mnenja in ne mnenj uredništva.

Ne ravno. Da, oblike so moderne, pravzaprav že futuristične, a kaj ko ne prepričajo zahtevnejših oči. Vse deluje bolj plastično, niti sledi ni o kakšnih žlahtnih materialih. Kako to, da so v moderni dobi, prežeti z oblikovalskimi rešitvami, pozabili na res dober dizajn? In to na nečem, kar predstavlja nujno prihodnost? A ni vse tako črno. V beri hibridov že obstaja lepotec, ki bi ga potencialno lahko potlačili skozi sito odločitve. Gre za električni avto Tesla, ki ga hollywoodski ozaveščenci že veselo vozijo. Oblikovan po predlogi Lotusa Elise, ki ga ne proizvajajo več, nekako zadosti osnovnim potrebam po dizajnu. Žal pa se ne more primerjati s starimi dobrimi italijanskimi linijami (npr. iz tovarne Ferrarijev) ali perfekcijo nemške kakovosti (v misli se prikrade Porsche).

Stari je bolj ekološki od novega
Poglejmo še z vidika onesnaževanja. Razlika med umazanim izpuhom in elektriko je jasna že osnovnošolcu. A ker smo se pohval na račun novih rešitev že naposlušali, se postavimo na nasprotno stran. Strokovnjaki nas že opozarjajo, da je priprava in pridelava biogoriv lahko okolju bolj škodljiva kot nafta. Podobno je s proizvodnjo katalizatorja. Kako pa je s hibridnimi avtomobili? Proizvodnja enega novega avtomobila namreč okolje obremeni bolj kot dva stara avta, ki se vozita po cesti. In kaj smo potem z nakupom vedno novega vozila dosegli? Le dodatno škodo! Kako je to mogoče? Po eni strani se vrtimo v začaranem krogu, po drugi tonemo še globlje. Tako na račun okolja kot dizajna.

Trenutno se mi zato ponuja le ena rešitev. Dokler trga ne presune lepše hibridno vozilo, ki bo energijo prihranilo tudi pri proizvodnji, ostajam pri svojem ljubem jeklenem konjičku, ki je že polnoleten, a s svojo starostjo žlahten kot staro vino. Na prvi pogled sicer z veliko porabo okolju nisva ravno najbolj prizanesljiva. A zaenkrat bomo ljubitelji retro dizajna s svojimi starimi avtomobili še najbolj ekološki, kot smo ta trenutek lahko. Prekinili bomo krog izdelave, predelave in tudi razgradnje tone vozil. Avtomobilski industriji bi velik plaz upornikov zaradi bistveno zmanjšane prodaje sicer povzročal sive lase, a to je že druga zgodba. Glede estetike pa … moj prihaja iz "bavarske tovarne motorjev", torej poznavalci že veste, da imam izbran okus.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.