Avto
136 ogledov

Kolesarji se požvižgajo na pravila

Kolesarji so v prvih sedmih mesecih letos povzročili 92 nesreč od 209, v katerih Žurnal24 main
Policisti ugotavljajo, da je veliko kolesarjev neprimerno opremljenih za na kolo, hkrati pa pogosto ne spoštujejo prometnih predpisov in so v veliko prometnih nesrečah sami povzročitelji nesreč, najpogostejši vzroki pa so nepravilna smer vožnje, izsiljevanje prednosti in neprilagojena hitrost.

Gorenjski policisti so v zadnjem obdobju obravnavali večje število prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji. Ob tem so ugotovili, da je "relativno veliko" teh kolesarjev neprimerno opremljenih, ali pa so v času nesreče na kolesu vozili predmete, ki so zmanjševali stabilnost in tako onemogočali varno vožnjo kolesa. Prav tako so pogosto vozili na napačni strani vozišča oziroma po drugih prometnih površinah, ki jim niso namenjene.

Več kot v polovici nesreč krivi kolesarji

Statistični podatki za leto 2011 po navedbah kranjske policijske uprave kažejo, da so kolesarji povzročili 56,2 odstotka prometnih nesreč. Povprečno so imeli v krvi kar dva promila alkohola, medtem ko letos povprečna stopnja alkohola pri kolesarjih, ki so povzročili prometno nesrečo, znaša 1,65 promila.

Policisti tako pozivajo kolesarje, naj ne vozijo pod vplivom alkohola. Za vožnjo s kolesom naj uporabljajo kolesarsko stezo, pas oziroma pot, če tega ni, pa naj vozijo čim bližje desnemu robu vozišča v smeri vožnje. Če kolesarji vozijo v skupini, pa naj vozijo drug za drugim, poudarjajo.

Z najmanj osmimi leti v prometu sami na kolo

Ponoči in ob zmanjšani vidljivosti morajo imeti kolesarji na sprednjem delu kolesa prižgano belo luč za osvetljevanje ceste, na zadnji strani pa rdečo pozicijsko luč, kjer mora biti nameščen še rdeč odsevnik. Na obeh straneh pedalov morajo imeti rumene ali oranžne odsevnike, na kolesih pa bočne odsevnike, še opominjajo policisti.

V cestnem prometu sicer sme samostojno voziti kolo oseba, ki je starejša od 14 let, oziroma najmanj osem let star otrok, ki pa mora pri sebi imeti veljavno kolesarsko izkaznico.

Otrok do 14. leta starosti, ki nima opravljenega kolesarskega izpita, pa sme voziti kolo v prometu le v spremstvu polnoletne osebe. Otrok do 6. leta starosti kolo lahko vozi le na pešpoti oziroma območju za pešce, v spremstvu polnoletne osebe pa tudi na območju umirjenega prometa.

Za otroke le atestirana čelada

Otroci, mlajši od 14 let, morajo med vožnjo kolesa nositi tudi atestirano zaščitno čelado, kar velja tudi za otroka, ki se na kolesu vozi kot potnik. Če otrok med vožnjo nima ustrezne zaščitne čelade, kazen za njegove starše znaša 120 evrov, če mlajši od osmih let samostojno vozijo kolo ali nimajo kolesarske izkaznice, pa je kazen 80 evrov.

Tudi kolesarji, ki ponoči ne uporabljajo luči na kolesu, lahko plačajo kazen v višini 80 evrov, za polovico manjša pa je kazen, če za vožnjo s kolesom ne uporabljajo ustrezne površine. Kazni za vožnjo pod vplivom alkohola pa se tako za voznike motornih vozil kot tudi za kolesarje gibljejo med 300 in 1.200 evri, še opozarjajo policisti.

Komentarjev 7
  • Žurnalček 14:22 25.julij 2012.

    Imamo več vrst oz kat. kolesarjev. Otroci, šolajoča mladina-najhujša, družine , mamce v štanuno, na njivo in cerkev, fotri do kovača, gostilne in nazaj, nedeljski kolesarji, rekreativni, športno- tekmovalni na treningu. Polcajček , dej predno govoriš pisdarije in tlačiš vse ...prikaži več v isti koš povej o kateri skupini govoriš. Mislim , da še nikdar niste ujeli pijanega iz recimo zadnje tri skupine ali pa da bom ziher iz zadnji dveh skupin, ki sem jih naštel. Ne meči športnike skupaj z podeželjani in pijačo!

  • Žurnalček 14:05 25.julij 2012.

    Kakšna bedaka sta s tem polcajem!

  • Žurnalček 13:54 25.julij 2012.

    Ti in ta polcaj zgoraj sta ista za vkup. Športi biciklist ni kolesar z kanto mleka na balanci , ampak je vozilo na nožni pogon , ki doseže zlahka 40-50 /h z 22mm gumami , ki pa ne prenesejo lukenj ...prikaži več , peska, po 3cm visokih nivelacij, vožnje ob robniku, kjer so kanali, pesek ,luknje, steklo smeti in še ne vem kaj. V zakonu fino piše , da se kolesarju ni treba peljati po kol. stezi, če se na njej ne počuti varno! Pika. Na cestišču, ki ima pa še kolesarsko stezo je prepovedano voziti manj kot 25km/h, na kolesarki pa več kot toliko.. Športni kolesar je enakovreden udeleženec v prometu kar pomeni , da se prehiteva na način kot ga opisuje zakon , a to pomeni najmanj 1m od njega, ne glede na oddaljenost kolesarja od roba ceste. Če kolesar vozi 41km/h, ga v naselju noben ne sme prehiteti, kajti najmanjša razlika v hitrosti dveh vozil za prehitevanje je 10km/h. Poleg tega pa v zakonu lepo piše , da je dovoljena trening vožnja vsem športnim kolesarjem z licenco KZS, ki jo imajo pa vsi. A vidiš