Avto
50 ogledov

Kolesarji se vozijo čez sončno elektrarno

Solar road
1/5
SolaRoad
Na Nizozemskem odpirajo prvi odsek kolesarske steze, ki hkrati služi kot sončna elektrarna.

V četrti Krommenie v Amsterdamu bodo v torek prerezali trak na novem odseku kolesarske steze. Čeprav je dolg le 70 metrov, je zelo poseben, saj je kolesarska steza narejena tako, da hkrati proizvaja električno energijo. Stezo namreč sestavljajo solarni paneli, položeni drug poleg drugega. Sončne celice so obdane z betonom, čez pa je ulita plast, ki prepušča svetlobo. Čisto na vrhu je še ena plast, ki omogoča dober oprijem koles, hkrati pa skrbi za hitro odtekanje vode in umazanije. 

Med testiranjem so na panele spuščali tudi jeklene krogle, a so se izkazali za zelo trdne, zato ni strahu glede trajnosti. 

Niso čakali na bogate strice iz Bruslja

Po poročanju Guardiana je steza stala okoli 3 milijone evrov denarja, ki jih je v glavnem prispevala kar lokalna skupnost sama in ne kakšen bruseljski sklad za spodbujanje zelenih tehnologij. Trenutno takšna sončna elektrarna omogoča pokrivanje potreb treh stanovanjskih hiš, lokalne oblasti pa že razmišljajo, da jo bodo leta 2016 podaljšale še za 30 metrov na skupno 100 metrov dolžine. Čeprav takšna elektrarna zaradi slabše prilagodljivosti glede idealne usmeritve proti soncu proizvede za 30 odstotkov manj elektrike od elektrarn na strehah, pa so na Nizozemskem prepričani, da je pred tovrstno simbiozo kolesarskih stez iz pridobivanja zelene energije še svetla prihodnost.

Tamkajšnji raziskovalni inštitu TNO, ki je postavil elektrarno v sodelovanju z ameriškim proizvajalcem panelov Solar Roadways, je izračunal, da je za tovrstno postavitev primernih do 20 odstotkov od kar 140.000 kilometrov nizozemskih kolesarskih stez. V državi, ki ima eno najvišjih stopenj prodaje hibridnih in električnih vozil, mislijo torej še kako resno z naravi prijaznejšimi tehnologijami.

Zanimiva je tudi zgodba družbe Solar Roadways, ki sta jo ustanovila zakonca Brusaw iz ameriške zvezne države Idaho. Že leta 2009 je ameriška vlada podjetju naložilo, naj izdela prototip solarnih panelov za uporabo na cestišču. Marca letos pa sta lastno parkirišče nadomestila s solarnimi paneli in zahvaljujoč viralnemu videu uspela zbrati okoli 2 milijona evrov denarja za serijsko proizvodnjo te svoje ideje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.