Avto
1116 ogledov

Koliko kamer v LJ in MB zazna vožnjo v rdečo luč?

Kamera Žurnal24 main
Pred leti so ponekod po križiščih že strašile kamere, ki naj bi posnele vozila med vožnjo skozi rdečo luč. Koliko jih trenutno deluje v Ljubljani in koliko v Mariboru?

Nobena. Tako so nam zagotovili v obeh mestnih občinah. V Ljubljani je sicer 221 semaforjev, v Mariboru pa 79. V obeh mestih je večina povezanih v nadzorna centra za vodenje prometa, od koder lahko avtomatsko ali ročno prilagajajo delovanje semaforjev glede na trenutne razmere.

Medtem ko v Ljubljani ne pojasnjujejo, ali imajo namen vzpostavitve detekcije vožnje v rdeče na posameznih križiščih, pa v Mariboru pravijo, da je zaznavanje prevoza v rdečo luč predvidena v sklopu nadgradnje in avtomatizacije cestnega prometa. 

Kaznovanje vožnje v rdečo je tako še vedno prepuščeno neposrednemu zaznavanju policistov in redarjev. V letu 2015 so policisti po državi ugotovili 3.468 voženj v rdečo luč, za kar je zagrožena kazen 300 evrov.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • svizec17 13:30 21.maj 2016.

    Raje naredite raziskavo koliko semaforjev bi bilo smiselno umakni in križišča predelat v krOžišča, ter zakaj se semaforji ponoči preprosto ne izklopijo, kot je to praksa v ostalih evrospkih mestih.

  • Avatar Leon
    Leon 08:04 21.maj 2016.

    V MB imajo radarje,ki ne delujejo na katerih pišejo grafite ali jih drugače uničujejo ! Narobe svet !