Avto > Kombinirana
229 ogledov

Ford skušal obiti davek na piščance, končalo se je drago

Ford transit connect Ford
Ford se je želel inovativno izogniti "piščančjemu davku."

Že od leta 1964 velja v ZDA posebni "piščančji davek" zaščite domačih proizvajalcev vozil, ki je posledica takratna trgovinske vojne s Francijo in Nemčijo. Evropa je že zdavnaj odpravila dajatve na določene prehrambene izdelke, tudi zamrznjene ameriške piščance, po katerem je davek dobil ime. ZDA pa tudi po 60 letih vztrajajo in še vedno vsako uvoženo lahko gospodarsko vozilo obdavčijo kar s 25 odstotki davka. Za osebno vozilo se plača le 2,5 odstotka.

Ameriški Ford, ki ima proizvodnjo po vsem svetu, se je skušal piščančjemu davku izogniti na inovativen način. V njegovi turški tovarni izdelane modele transit connect je priredil tako, da je v vsakega vgradil drugo vrsto sedežev. Ko so bila vozila enkrat prepeljana v ZDA, pa so sedeže odstranili in dostavnike prodajali v ekskluzivno dvosedežni tovorni zasnovi.

Leta 2013 je država sprožila postopke. Da je Ford sedeže vgrajeval le začasno v izogib davka, je dokazovala z ugotovitvijo, da potniških različic connecta Ford sploh ni tržil v ZDA in da so bili sedeži po videzu in sestavi povsem zelo ceneni, celo uporabljeni tekstil je bil različen od prednjih sedežev. Niso imeli niti vzglavnikov, samo varnostne pasove. Ford je vztrajal, da so vozila izpolnjevala vse ameriške standarde za potniška vozila. 

Spor z ameriško državo se vleče že osem let, vmes je ameriško vrhovno sodišče zavrnilo vse Fordove pritožbe. Ford je po poročanju Reutersa zdaj sporočil, da mu želi ameriška carina skupaj z zapadlimi zahtevki naložiti še dodatno kazen, ki bi lahko segla vse do 1,3 milijarde dolarjev oziroma več kot milijardo evrov.

To pa so tudi za drugega največjega ameriškega proizvajalca, ki denar intenzivno vlaga v elektrifikacijo, visoki zneski.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.