Avto > Kombinirana
17120 ogledov

Na ceste prihaja Mercedes-Benzov novi futuristični tovornjak

mercedes-benz actros L
1/15
Mercede-Benz
Z aprilom je mogoče naročiti Mecedes-Benzov novi tovornjak actross L. Na ceste bo zapeljal decembra in prinaša veliko izboljšav.

Pri podjetju Mercedes-Benz Trucks pravijo, da bo njihov novi prispevek k seriji actros, ki je kot ena od temeljnih serij tovornjakov že od leta 1996, postavil nove standarde v varnosti, učinkovitosti in voznikovem udobju.

mercedes-benz actros L | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Ena od temeljnih točk prenove je predvsem nova vozniška kabina ProCabin. Kabina, ki so jo oktobra 2023 prvič predstavili na električnem tovornjaku eActros 600, ima tako futuristično obliko kot tudi optimizirano aerodinamiko, ki obeta do tri odstotke prihranka pri porabi goriva. K temu pripomore tudi 80 centimetrov več dolžine na sprednjem delu vozila, ki bolje usmerja zrak okoli kabine. Uporablja aerodinamične prijeme, kot so obloge skoraj brez spojev in rež, različni usmerjevalniki zraka in podaljšani zadnji usmerniki zraka v obliki jader, ki omogočijo ugoden prehod zraka med kabino in polpriklopnikom.

mercedes-benz actros L | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Drugi temeljni člen prenove je 12,8-litrski dizelski motor OM 471, ki prihaja iz najnovejše tretje generacije dizelskih motorjev za gospodarska vozila in se lahko pohvali z visoko učinkovitostjo in do 4 odstotke manjšo porabo goriva ter pripomore k zmanjšanju stroškov lastništva tovornjaka. Opremljen je lahko z dvema turbopolnilnikoma, ki sta prilagojena potrebam uporabnikov. Pri različici za daljinski promet je poudarek na čim manjši porabi goriva, pri drugi pa na moči. Novi motor bo na voljo poleg preskušenih motorjev OM 470 in OM 472.

mercedes-benz actros L | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Pomembna je tudi integracija naprednih varnostnih in asistenčnih sistemov. Med njimi izstopajo predvsem sistem za spremljanje prometa pred vozilom Front Guard Assist, pomočnik pri zaviranju Active Brake Assist 6 in sistem za opozarjanje pred predmeti ob bokih tovornjaka Active Sideguard Assist 2, s katerima novi actross L celo presega trenutne zahteve zakonodajalcev. Za asistenčne sisteme so razvili tudi novo elektronsko platformo, ki omogoča do 20-krat hitrejšo obdelavo podatkov iz šestih tipal. Štirje radarji kratkega dosega na vsakem vogalu ter radar dolgega dosega in večfunkcijska kamera spredaj lahko pokrijejo 270-stopinjski kot okoli vozila.

mercedes-benz actros L | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz

Pri Mercedes-Benz Trucks v povezavi z novim actrosom L izpostavljajo tudi sisteme za asistenco upravljavcem voznih parkov. Storitev TruckLive jim omogoča brezplačen vstop v njihove digitalne servisne rešitve za boljšo razpoložljivost vozil, zagotavljanje prometnih podatkov v realnem času in načrtovanje poti s pomočjo navigacije, nadgradnjo na daljavo in podobne. Na voljo so jim tudi telematske storitve, omogočajo pa tudi nenehno diagnosticiranje vozila in pravočasno pripravo na servis. V okviru paketa Mercedes-Benz Trucks Complete pa strankam ponujaj tudi obsežen paket servisnih storitev, ki pokrije vsa delavniška dela vključno z obrabnimi nadomestnimi deli.

dezurni@styria-media.si

mercedes-benz actros L | Avtor: Mercede-Benz Mercede-Benz