Avto > Kombinirana
5336 ogledov

Zakaj so treščili golfa v "rezervoar" tovornjaka?

Avto proti tovornjaku Youtube/Scania
Takšne nesreče bodo vse pogostejše. Zdaj so se prepričali, da bo izid ugoden.Takšne nesreče bodo vse pogostejše. Zdaj so se prepričali, da bo izid ugoden.

Znamka tovornjakov Scania se že intenzivno pripravlja na električno dobo, med drugim bodoo kmalu začeli s prodajo električnih tovornjakov s kapaciteto baterij kar 300 kWh. To je daleč nad baterijami, ki so danes v avtomobilih, z njimi pa naj bi tovornjaki peljali tovor do 300 kilometrov z enim polnenjem. A treba se je prepričati, da bo takšna količina energije na kupu varna tudi v primeru neposrednega trka v "rezervoar". 

Pri Scaniji so ugotovili, da računalniške simulacije ne bodo dovolj, zato so si pri sestrski znamki iz koncerna Volkswagen sposodili golfa in ga bočno treščili v velikansko bočno baterijo tovornjaka. S tem so ob trku sprostili precej več kinetične energije, kot pa bi jo pri trku s premično pregrado. 

Posledice trka so bile povsem v skladu s pričakovanji. Pri znamki so zadovoljni, večmesečno delo, postavljeno na kocko v eni sekundi, se je izplačalo. Zaščita akumulatorjev je zelo dobro razpršila energijo golfa stran od kritičnih delov, vse celice baterije pa so ostale nepoškodovane.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.