Avto
32 ogledov

Križišče komunicira z vozilom

Smart intersection sporoča vozilom, ki se približujejo križišču, na morebitne ne Žurnal24 main
Ford je v bližini svojega glavnega razvojnega centra v Detroitu začel s testiranji novega prometnega sistema "smart intersection".

Smart intersection deluje s pomočjo GPS-a in brezžične komunikacijske tehnologije ter omogoča, da semaforji in cestni znaki pošiljajo opozorilne znake o približujočih se vozilih.

Pri Fordu upajo, da bo tehnologija pripomogla k zmanjšanju prometnih nesreč in hkrati zmanjšala zastoje v prometu. Omenjeni sistem komunicira s posebno opremljenimi testnimi vozili, ki voznika opozarjajo na potencialno nevarne situacije v prometu, npr. vozilo, ki prevozi rdečo luč.

Križišče so opremili s tehnologijo, ki lahko spremlja status semaforja, GPS podatkov in digitalnih kart ter ocenjuje potencialne nevarnosti, zatem pa jih prenese v vozilo ter s pomočjo zvočnih in svetlobnih signalov voznika opozori na nevarnost v prometu.

Sistem prek signala opozori avtomobil, ta pa voznika. © Ford

 
Nova varnostna pobuda prihaja kot del raziskave, ki razkriva, da je 40 odstotkov vseh prometnih nesreč in 20 odstotkov smrtnih žrtev povezanih s trki, ki se zgodijo v križiščih.

Ford še z nekaterimi drugimi proizvajalci avtomobilov sodeluje pri ustvarjanju novih standardov in skupne arhitekture komunikacijskih sistemov za vozila, ki naj bi v končni fazi privedla do nove varnostne tehnologije in s tem prometno varnost pripeljala do te meje, da bodo prometne nesreče le še redkost. Drugi proizvajalci vozil s katerimi sodeluje Ford so še GM, Honda, Daimler in Toyota, združenje pa je znano pod imenom Crash Avoidance Metrics Partnership (CAMP)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.