Avto
31 ogledov

Kubanci šokirani: To je norost

Prodaja avtomobilov na Kubi
1/9
Reuters
Kubanska vlada je najprej šokirala z novico, da bo ukinila prepoved uvoza avtomobilov, ki je veljala pol stoletja, ter dovolila uvoz novih in rabljenih avtomobilov. Ko so si Kubanci ogledali cene vozil v prodajnih salonih, so bili šokirani še drugič.

Država ima namreč monopol pri prodaji avtomobilov, cene pa je postavila tako visoko, da si jih lahko Kubanci, ki v povprečju na mesec zaslužijo 15 evrov, lahko ogledujejo le v izložbah.

Za peugeot 508, ki pri nas stane 22 tisoč evrov, je treba na Kubi odšteti 192 tisoč evrov, za model 206, ki ga pri nas ne prodajajo več že nekaj časa (nasledila sta ga modela 207 in najnovejši 208) pa 67 tisoč evrov.

Cene so nore

Poročevalka BBC iz Havane je dejala, da so bili prvi obiskovalci prodajnega salona šokirani. Najpogostejši komentarji so bili, da so cene norost ter kažejo nespoštovanje do ljudi in jih celo žalijo. Eden od obiskovalcev prodajnega salona je poročevalki dejal: "Smo brez besed. To je veliko presenečenje. Ne vem, kakšna je strategija naše vlade. Mogoče nas le testirajo. Cene so res nore."

Vlada se izgovarja, da bodo z dobičkom od prodaje vozil zgradili javni transport, a jim običajni državljan Daniel Rojas ne verjame: "Kdo si lahko sploh privošči avtomobil po taki ceni? Kako bodo nekam investirali denar, če ne bodo prodali niti enega avtomobila?"

Če gre verjeti prodajalcu v enem od salonov v Havani, temu ni čisto tako. Dejal je, da je v enem dnevu prodal šest vozil, najdražjega za 37 tisoč evrov.

Komentarjev 1
  • janez 10:10 06.januar 2014.

    Komunizem, socializem, Kučan, Lukšič, ....

Sorodne novice