Avto
4928 ogledov

Slovenski guru oblikovanja spregovoril o najbolj norem mercedesu do zdaj

1/17
Youtube
Robert Lešnik je tisti, ki ima pri Mercedesu zadnjo besedo, ko se določili zunanji videz vozila. Tokrat je spregovoril o najbolj norem mercedesu do zdaj.
Mercedes-Benz CLS Premiera mercedesa Avto Novega mercedesa CLS za premiero v Los Angelesu slikali pri Kranju

Seveda gre za mercedes-AMG one, ki je najbližji približek dirkalnika f1 doslej. Vanj so vgradili čisto pravi in še vedno aktualni zmagoviti F1 motor - 1,6-litrski V6. So mu pa v korist dolgotrajnosti zmanjšali omejitev vrtljajev s 15 na 11 tisoč. Še vedno ogromno in še vedno ga je treba servisirati na vsakih 5.000 kilometrov! Še en izjemen podatek je kar 40-odstotna toplotna učinkovitost agregata. Menjalnik z osmimi prestavami so v celoti razvili za ta avto. 2. Avto ima še štiri elektromotorje, od katerih dva pri vse do 50 tisoč vrtljaji na minuto poganjata prednji kolesi (4x4 ali do 230 km povsem električno vozilo), druga dva pa pomagata bencinskemu agregatu. Izjemen je tudi podatek, da avto tehta zgolj 1.300 kilogramov.

Notranjost nove generacije mercedesa razreda G Avto To je notranjost nove Mercedesove klasike iz Magne

Avto je sposoben pospeševati do hitrosti 350 km/h, pospešek do 200 km/h pa je manjši od šestih sekund. 

Mercedes-AMG project ONE | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Izraziti oblikovni elementi

Kaj je tako posebnega iz oblikovalskega stališča, pa je zdaj pojasnil slovenski šef zunanjega oblikovanja pri znamki Mercedes-Benz Robert Lešnik: "Prednji del je tipični AMG, s številnimi odprtinami za optimalni pretok zraka, predvsem na motorni maski spredaj. Velik zračnik na strehi je eden najbolj izrazitih oblikovnih elementov vozila. Na avtomobilu je tudi zaključek v obliki t. i. plavuti morskega psa. Posebne so tudi luči zadaj, ki so podnevi skoraj nevidne, ponoči pa s svojim svetlobnim efektom opozarjajo na njegovo prisotnost na cesti. Oblikovalci so navdih iskali tudi v letalski industriji, na kar nakazuje ogromna zračna odprtina na boku vozila."

Mercedes-benz E karavan all terrain Avto Test: Mercedes E karavan all-terrain: Zvezda, ki zna ohraniti čiste obleke tudi v blatu

Mercedes-AMG project ONE | Avtor: Mercedes-AMG Mercedes-AMG

Komentarjev 2
  • Laznivi 20:39 04.januar 2018.

    Kdor je spravil skupaj ta prispevek naj cimprej zamenja na sluzbo. Takega zmazka pa ze dolgo nisem bral.

  • Avatar skeptik
    skeptik 19:28 04.januar 2018.

    Kakšno vezo ima omenjeni Stojanović v tem zmedenem zmazku? A ni govora o Lešniku?