Avto
110 ogledov

Luksuzni še dražji, običajni ne

5000 evrov bo zahvaljujoč nizkim izpustom cenejši hibridni lexus RX 450h. Teh so Žurnal24 main
Davek na motorna vozila. Modeli z nizkimi izpusti CO2 bodo cenejši, potratni pa dražji. Razlike bodo tudi večje od deset tisoč evrov. 

Trg. Konec leta se pričakuje pet tisoč prodanih vozil manj.

Z novim davkom na motorna vozila (DMV) se bodo s 1. marcem najbolj podražili enoprostorci, terenci in poslovne limuzine pri vseh avtomobilskih znamkah, zatrjujejo prodajalci. Cene najbolj prodajanih avtov razreda B, C in D oziroma tako imenovanega golfovega, cliovega in passatovega razreda pa se po njihovem ne bodo pretirano dvignile.

Zaradi uvoza padec prodaje
Boštjan Trilar, direktor Toyote Slovenija, pravi: “Po 1. marcu bo za višji razred vozil možen le en scenarij – dvig cen novih avtomobilov in posledično povečan uvoz vozil poslovnega razreda iz tujine.” Prodajalci ocenjujejo še, da bo zaradi DMV konec leta za od pet do deset odstotkov slabša prodaja, kar pomeni okoli pet tisoč prodanih vozil manj kot lani.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



Izjemno povišanje cen!
Toyotin model land cruiser 150 bo zaradi DMV dražji za od štiri do sedem tisoč evrov, land cruiser V8 pa za kar od devet do 16 tisočakov. Podobno bo tudi pri znamki Mercedes-Benz, kjer se bodo predvidoma podražili šest- in osemvaljniki, povprečno za od pet do osem odstotkov, kar pomeni, da lahko pričakujemo dvig cen za največ osem tisoč evrov.

Podobno velik skok bo tudi pri znamki BMW, kjer se bodo po besedah Gordane Kisilak najbolj podražila vozila iz programa M, in sicer M6 za 12 tisoč evrov.

Pri Fordu pa bodo najbolj podražili potniškega transita s štirikolesnim pogonom (za štiri tisoč evrov).

Kaj zagotovo ne bo dražje

Pri Mazdi naj ne bi takoj dražili modela 2 in 3, pri Toyoti pa ne yarisa, aurisa in avensisa. Možne so sicer izjeme, ki pa bodo redke, zatrjujejo prodajalci.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


David Jurič, direktor podjetja Summit Motors Ljubljana, pravi, da so pri njih preračunavanja tudi že opravili in da so bencinskemu focusu z avtomatskim menjalnikom zaradi višjih izpustov ceno zvišali za okoli 800 evrov, medtem ko so dizelskemu ceno zmanjšali za od 400 do 500 evrov. Številne najbolj prodajane znamke kljub temu, da je marec že zelo blizu, še niso oblikovale cen svojih modelov, izjema sta le Ford in Toyota.

Nekateri prodajalci naj bi celo čakali, da dobijo informacije o oblikovanju cen najbližjih tekmecev.

Dvig cen so zanikali le pri Mazdi in Kii, kjer pravijo, da so cene prilagodili že na začetku leta, zato jih, čeprav bo avto manj obdavčen, ne bodo zniževali.

 

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.