Avto
12475 ogledov

Male pike preprečujejo kraje velikih avtov

Toyota sistem proti kraji Youtube/PrivetTačka
Toyota uporablja zanimivo taktiko v preprečevanju kraje svojega paradnega konja land cruiserja.

Toyota je pred kratkim na nekaterih trgih po svetu že začela prodajati novo generacijo modela land cruiser serija 300. Gre za enega najbolj zmogljivih in robustnih terenskih avtov, kar si jih lahko zamislite, zato je bil model že doslej zelo priljubljen predvsem tam, kjer imajo malo asfalta, a veliko brezpotij. Med drugim so novo generacijo razvijali dobesedno na reliju Dakar. Ima lahko prednjo in zadnjo zaporo diferenciala, velike vstopne in izstopne koe in posebni sistem e-KDDS, ki nadzira vrtenje koles v najtežjih okoliščinah.

Japonci land cruiserja zdaj opisujejo za "vozilo, ki obljublja, da vas bo odpeljalo kamorkoli in vas pripeljalo nazaj žive in zdrave." Novo generacijo poganjata dva V6 motorja, 305-kilovatni bencinar ali 227-kilovatni dizel. Menjalnik je desetstopenjski. Napovedali so že tudi GR različico, ki se s športnim izgledom (spodaj desno) na svoj način poklanja bogati preteklosti avtomobila. Povsem na vrhu ponudbe pa je luksuzni model sahara ZX. 

Land Cruiser | Avtor: Toyota Toyota

Ker je land cruiser nove generacije po prvih nevtralnih testih tako dober in zato zaželen avto, morajo kupci na Japonskem podpisati poseben sporazum, da eno leto po nakupu avta še ne smejo prodati. Toyota je potrdila, da res izvaja to prakso na svojem domačem trgu. Njen namen je, preprečevanje neupravičenega izvoza na trge po svetu, kjer bi lahko avti prišli v roke raznim paravojaškim milicam in terorističnim organizacijam.

Nedavne vojne na Bližnjem vzhodu so bile primer, kako so številne land cruiserje ali pick-upe hiluxe spremenili dobesedno v bojna vozila.

Land cruiser je zaradi vseh lastnosti zelo iskan avto, tudi med tatovi. Ruski portal PrivetTačka je nedavno razkril zanimivo podrobnost, kako želijo pri Toyoti odvračati nepridiprave od kraje. V okolici akumulatorja se nahajajo posebne majhne pike, ki na prvi pogled izgledajo kot kakšna napaka iz proizvodnega procesa varjenja.

Če pa bi jih pogledali pod mikroskopom, bi opazili, da je na teh pikah v nizih in v obe smeri zapisana unikatna VIN številka posameznega avtomobila. V primeru kraje avta bi lahko pooblaščene osebe zgolj s preverjanjem teh pik odkrile, ali gre za ukradenega land cruiserja. 

Tatovi seveda od zdaj naprej vedo, da je predel okoli akumulatorja označen. Ne vedo pa, kje vse pri Toyoti še nameščajo omenjene označevalne pike. Potvarjanje zgodovine ukradenega avta bo precej težje.

 

Komentarjev 2
  • Manuel_Livingston 15:26 05.avgust 2021.

    Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦