Avto
3025 ogledov

Američani želijo Winterkorna "speči" na sodnem ražnju

Martin Winterkorn Profimedias
Najpomembnejša obtožnica zaradi goljufanja z emisijami doslej.

Nekdanjega generalnega direktorja koncerna Volkswagen Martina Winterkorna v ZDA čaka sodni postopek, saj so ameriški tožilci proti njemu vložili uradno obtožnico zaradi sodelovanja pri zaroti, ki je zavajala regulatorje glede emisij izpustov dizelskih vozil. Afera je prišla na dan septembra 2015, Winterkorn, takrat nesporni šef celotnega koncerna Volkswagna, pa je moral nekaj tednov kasneje odstopiti z vseh funkcij. 

Emisije VW direktor Avto Volkswagnov direktor bo v zaporu dolgo razmišljal o emisijah

Obtožnico so vložili na zveznem sodišču v Detroitu. V njej tožilstvo trdi, da je bila shema, po kateri so s tehničnimi malverzacijami inženirji poskrbeli, da so dizelski avtomobili na uradnih testih dosegali nižje vrednosti izpustov zdravju škodljivih dušiko-oksidov od realnih, podrobno zasnovana in je bil z njo seznanjen tudi vrh Volkswagna z glavnimi menedžerji. 

Gre za deveto osebo, ki so jo v ZDA že obtožili sodelovanja v aferi Dieselgate. Dva med njimi sta sodelovanje priznala in že služita zaporne kazni. Šest obtoženih vključno z Winterkornom je sicer v Nemčiji in je le malo verjetno, da ga bo ta država izročila ZDA.

V ZDA so že dosegli milijardno poravnavo s koncernom. 

V Evropi, kjer je bila prodanih velika večina od 11 milijonov dizlov z goljufivimi napravami, postopki proti vodilnim in proti koncernu potekajo s precej previdnejšimi koraki in v veliki večini prek zasebnih tožb. Slovenska Zveza potrošnikov Slovenije tako sodeluje v vseevropski potrošniški tožbi, k shemi pa se je prijavilo okoli 6.500 slovenskih lastnikov spornih vozil.

Dizel Avto Analitiki: Še večji padec dizelskih vozil v letu 2018

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Pepe007 11:18 04.maj 2018.

    Ko bodo Američani izročili Italiji pilota in njegove nadrejene zaradi prenizkega leta vojaškega letala, ki je povzročila smrt 20 ljudi, potem bo smiselno tudi, da Nemčija izroči Winterkona.

  • mihatirs 09:17 04.maj 2018.

    Proti proizvajalcu teče odškodninska tožba v Evropi in kar nekaj držav je šlo v to tožbo skupaj(v SLO 6000 oškodovanih)...tako da se malo pozanimaj A.L. kaj pišeš...lahko ti prilimam še link do objave glede tožbe al boš sam malo raziskal?