Avto
2242 ogledov

Maserati je končno predstavil svoj cenejši SUV

maserati grecale
1/23
Maserati
Maserati je predstavil novega športnega terenca, ki je za številko manjši od levanteja in bo na voljo tudi v električni različici folgore.

Grecale je torej Maseratijev manjši športni terenec, ki  bo na avtomobilskem trgu tekmoval s porschejem macanom, jaguarjem F-pace, BMW-jem X3, mercedesom GLA in podobnimi premijskimi križanci. To potrjuje tudi z merami, saj je dolg 4,859, širok 1,979 in visok 1,659 metra, njegova medosna razdalja pa meri 2,901 metra.

Maserati levante Avto Maserati levante: Ko v Sloveniji nisi mesar, ampak si gospod

maserati grecale | Avtor: Maserati Maserati

Grecale so sicer zasnovali na Stellantisovi platformi giorgio, na kateri trenutno slonita tudi alfa romeo giulia in stelvio, imel pa jo bo tudi tonale, k dobrim voznim lastnostim pa mu bo pomagal tudi modul za nadzor dinamike VDCM, ki ga bo malce spremenjenega podedoval od superšportnika maseratija MC20. Sistem predvideva obnašanje vozila in na tej osnovi nadzoruje njegovo dinamiko ter v povezavi z izbranimi voznimi načini določa stil vožnje. Na vseh različicah bosta standardna tudi ZF-ov osemstopenjski menjalnik in štirikolesni pogon.

Maserati MC20 Avto Nov maserati, ki bo krasil namizja računalnikov

Štiri različice

Do konca leta bo grecale na voljo v štirih različicah: GT, modena, trofeo in omejeni začetni različici prima serie. GT in modeno bo poganjal 2-litrski štirivaljnik s klasičnim turbopolnilnikom i n električnim kompresorjem ter 48-voltnim blagim hibridom. V različici GT bo razvijal moč 300 'konjev'v modeni pa 330 'konjev', obe različici pa bosta razpolagali z navorom 450 njutonmetrov.  V praksi to pomeni, da bo grecale GT 100 kilometrov na uro dosegel v 5,6, modena pa v 5,3 sekunde, oba pa lahko pospešujeta do največje hitrosti 240 kilometrov na uro.

maserati grecale | Avtor: Maserati Maserati

V vrhu ponudbe bo grecale trofeo, ki bo do 100 kilometrov na uro potreboval le 3,8 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa 13,8 sekunde, pospeševal pa bo do največje hitrosti 285 kilometrov na uro. Za to bo poskrbel 3-litrski motor V6 z največjo močjo 530 'konjev' in navorom 620 njutonmetrov.

Maserati grancabrio, granturismo, hidria Avto Kaj je skupnega Slovencem in Maseratiju?

Motor izhaja iz motorja »nettuno« iz maseratija MC20, glavna razlika pa je, da ima namesto suhega mokri karter, v prid varčevanja z gorivom pa lahko izključi celotno desno vrsto valjev. Ohranja tudi tehnologijo dvojnega vžiga MTC z motorja »nettuno«. Trofeo je edini opremljen tudi z dirkalnim načinom corsa, ki zagotovi hitrejše odzive motorja in menjalnika, nadzor štarta in več zdrsa podvozja.

maserati grecale | Avtor: Maserati Maserati

Prihaja tudi električni maserati

Prihodnje leto naj bi bil pripravljen tudi električni grecale, ki se bo imenoval folgore, kar v italijanščini pomeni »puščica«. Grecale je sicer ime dobil po severovzhodnem vetru, ki pogosto piha čez italijanski polotok. O grecaleju folgore je sicer znanega bolj malo. Gotovo je leto, da na bi njegov sistem deloval z napetostjo 400 voltov.

Maserati birdcage 75th Avto Najlepši maseratiji zadnjih 100 let

maserati grecale | Avtor: Maserati Maserati

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.