Avto > Mehanik leta
12607 ogledov

Kako očistiti notranjost avta kot profesionalec?

Čiščenje avta
Ko odpove tudi soda bikarbona, kaj šele čistilo iz supermarketa ...

Verjetno nihče na domačem kavču ne sedi rad v družbi smeti, prahu, umazanije in bakterij. Enako pomembno pa je tudi redno čiščenje notranjosti avta, kamor se zaradi izpostavljenosti vremenskih vplivov vnaša še dodatna umazanija.

Na trgu je ogromno pripravkov za čiščenje avtomobilov, a vsi ne delujejo enako dobro. Prav tako ne gre pričakovati, da bo univerzalno čistilo, s katerim čistimo kopalniško kad, primerno tudi za usnjene sedeže v avtu. Potem pa je tu še klimatska naprava ali pa zažrt vonj v tekstilne obloge. Kako se jih lotiti?

Če ima lastnik v mislih kakovostnejše čiščenje z dolgotrajnejšim učinkom, potem je potrebno poseči po namenskih čistilih, ki so bila razvita in testirana za čiščenje avtomobilov. Tako pa številni že takoj na začetku naredijo kardinalno napako, ko zberejo skupaj napačne pripomočke.

"Ljudje ne preberejo etiket, katero čistilo je primerno za kaj, prav tako uporabljajo krpo ali papir, ki puščata sledi," pravi Ana Drganc iz podjetja AT Team.

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Najzahtevnejši uporabniki imajo sicer na voljo posamezna čistila za skoraj dobesedno vsak del notranjosti avta, vendar pa ni potrebe plačevati za vsak rekvizit posebej, saj obstajajo tudi kakovostna čistila, ki so primerna tako za steklo, kot plastične in gumene obloge ali pa tekstil. "V svojem asortimaju izdelkov imamo takšno čistilno peno, ki je preprosta za uporabo, ne pušča madežev in je varna," pravi Drgančeva, ki vodi specializirano podjetje za prodajo izdelkov za nego avtomobilov in oskrbo avtodelavnic.

Čistila iz supermarketa tega nimajo

Kako ločiti izdelek za široko potrošnjo od namenskih, (pol)profesionalnih čistil? "Razlik je ogromno," pojasnjuje Drgančeva. "Nadpovprečno kakovostna čistila se ločijo po bolj ekonomični rabi in boljši učinkovitosti. Tudi embalaža je lahko večja. Čistil za profesionalno uporabo pa v supermarketu sploh ni na voljo."

Čiščenje avta | Avtor: Profimedia Profimedia

Poglavitna razlika pa je v učinkovitosti, saj so kvalitetnejša čistila na neki čiščeni površini obstojnejša in delujejo bolj antistatično proti prahu ter ostali umazaniji. Še posebej pride to do izraza pri negi usnjenih predelov v avtu, kot so sedeži, saj pri njih lahko uporabljamo le čistila in negovalne izdelke, ki ne vsebujejo topil. Profesionalni čistilci tudi odsvetujejo sesanje usnjenih sedežev, ker jih na ta način lahko trajno poškodujemo.

V 6 korakih do čiste notranjosti:

1. Pospravite smeti iz avta.
2. S krpo, ki ne pušča sledi in primernim protistatičnim čistilom očistite armaturo.
3. Očistite stekla z notranje strani. Ne čistite jih, preden ne očistite armature.
4. Lotite se sedežev in drugega oblazinjenja.
5. S sesalcem očistite tla in tepihe.
6. Da bo učinek čiste notranjosti res dolgotrajen, uporabite nevtralizator slabega vonja.

Ne glede na tip čistila je potrebno pred uporabo vedno prebrati navodila za uporabo. Še posebej pri svetlejši notranjosti avtomobila moramo najprej na skritem mestu preveriti, ali čistilo morda pušča sledove na površini. Ob zares trdovratnih madežih pa bo pomagalo šele kemično čiščenje.

Po dolgi zimi je potrebno posebno pozornost nameniti klimatski napravi, v kateri se zaradi daljšega nedelovanja razbohotijo bakterije. V ta namen obstaja namenska čistilna pena, ki se jo aplicira v prezračevalne reže in ki nato skupaj z umazanijo odteče po odtočnem kanalu. Na ta način bi morali prezračevalne reže očistiti vsaj enkrat letno.

Industrija pozna že tudi rešitve v primerih, ko je notranjost avta močno zatohla in v kateri je slab vonj zažrt v tekstil. Tako imenovani Re-Odouriser se v pločevinki postavi v avto in izprazni z enim pritiskom. V tem času mora avtomobil in njegov prezračevalni sistem delovati. Svež vonj se nato vzdržuje z dišečimi obešankami, ki pa ne smejo biti premočne, saj gre v potniški kabini za razmeroma majhen prostor.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Snežinko 09:03 16.januar 2019.

    Kot že v članku posredno pove, se čistila delijo na dve vrsti: tista v trgovinah, ki vsebujejo vodo, parfum, mogoče malce alkohola in nič kaj dosti več ter profesionalna, ki res čistijo, a jih navaden smrtnik ne more kupit. Ovce ...prikaži več smo, ki nas nategujejo s temi čistili...