Avto > Mehanik leta
762 ogledov

To je 10 mehanikov, ki se bodo borili za naziv Mehanik leta 2016

Janez Kranjčič Gregor Prebil
Bralci ste med 29 kandidati, namenili ste jim preko 15 tisoč veljavnih glasov, z glasovanjem določili 10 finalistov. Za naziv Mehanik leta 2016 se bodo med seboj v teorietičnem in praktičnem znanju pomerili v torek, 22. novembra. Takrat bo znano, ali bo dvakratni zmagovalec Primož Rožnik dosegel "hat-trik" zmag, ali pa bomo dobili novega Mehanika leta.

Tretja sezona izbora za Mehanika leta, ki ga skupaj prirejata spletna stran zurnal24.si in specializirana revija Mehanik in voznik, je tik pred finalom. Znanih je 10 finalistov, ki so morali za uvrstitev v finale zbrati več kot 1.000 glasov bralcev spletne strani zurnal24.si. Letos je bilo oddanih oddanih rekordno število veljavnih glasov, preko 15 tisoč. V finalu je šest novih obrazov, v nadaljevanju pa vam predstavljamo vseh 10 letošnjih finalistov.

Dževad Hušić (AC Kondor d.o.o.)

38-letni Dževad Hušić iz Ljubljane je kot otrok vedno sanjal o dobrih avtomobilih. Zato se je tudi odločil, da se vpiše v šolo povezano z avtomobili. Vsako leto, ko je postajal starejši, ga je bolj veselilo delo z avtomobili. Končal je srednjo šolo za avtomehanika in se zaposlil v podjetju AC Kondor d.o.o. kot avtomehanik. K temu je pripomogla tudi ljubezen zgolj do vozil z oznako VW. Zato svoje delo opravlja vestno in natančno. V podjetju AC Kondor je specializiran za opravljanje servisov, popravilo podvozja in motorja. Če bi se moral ponovno odločiti za poklic, bi ponovno izbral ta poklic in ponovno samo za vozila VW.

Leon Cafnik (Avto Koletnik d.o.o.)

Leon Cafnik | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Leon Cafnik je na izboru drugič, lani je osvojil drugo mesto. Zaposlen je v podjetju Avto Koletnik d.o.o. specializiranim za prodajo in servis znamke Renault, Nissan in Subaru. Pri podjetju je kot serviser zaposlen že 15 let. Na Strojni šoli v Maribrou je opravil šolo za avtomehanika. Za zanimanje za popravilo avtomobilov je kriv oče, ki se je z avtomehanično dejavnostjo ukvarjal 40 let. Že kot otrok je svoje sposobnosti preizkušal z orodjem iz očetove delavnice na peskovniku, kasneje pa na odsluženih avtomobilih. Meni, da je delo mehanika cenjeno, pa tudi, da je treba vsak poklic ceniti in spoštovati. Za kakovostno delo mehanika je potrebno strokovno in tehnično poznavanje področja, saj nove tehnologije mehanike silijo k nenehnemu izobraževanju in nadgrajevanju znanj. To zna predstavljati izziv. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil osebno potrditev, da je v življenju izbral pravo poklicno pot.

Branko Ribič (Avto Koletnik d.o.o.)

Tudi 37-letnik, ki prihaja iz okolice Maribora, se tekmovanja Mehanik leta udeležuje drugič. Njegovo poklic je avtomehanik-elektromehanik osebnih vozil. Delo opravlja že 15 let. Za mehanika sem je odločil, ker ga je to veselilo in je v tem videl prihodnost. Na poklic mehanika gleda z dobre strani, saj je novosti vseskozi veliko, kar je za mehanika dobro. Se pa strinja, da bi bil lahko poklic bolj cenjen, kot je. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil dokazilo, da se že 15 let ne trudi zastonj.

Janez Krajnčič (Avtoservis Janez Krajnčič)

Samostojni podjetnik je že dobrih 10 let. V avtoservisni delavnici se ukvarjajo s servisiranjem in popravili vseh vrst osebnih in kombiniranih vozil, servisom klimatskih naprav, vulkanizerstvom in diagnostiko. Že od mladosti so ga zanimali avtomobili, zato je njegovo veselje postalo tudi njegov poklic. Poklic avtomehanika opisuje kot izjemno zahteven in odgovoren, nenehno se je potrebno izobraževati in slediti novostim. Meni, da je poklic mehanika premalo cenjen , oziroma premalo vrednoten. Naslov Mehanik leta bi zanj pomenil dodatno potrditev, oziroma dokaz uspešnosti.

Primož Rožnik (Euroservis Avto Rožnik d.o.o.)

Dvakratni zmagovalec tekmovanja za Mehanika Leta Primož Rožnik se že 23 let profesionalno preživlja z avtomehaniko. Opravlja splošna avtomehanična popravila vključno z vulkanizerstvom. Poseben poudarek daje diagnosticiranju kompleksnejših mehanskih in elektronskih napak. Za poklic ga je že v rani mladosti naudušil oče. Poklic avtomehanika mu je všeč, ker se lahko v njem nenehno izpopolnjuje in s tem rešuje vedno nove težave na vozilih ter ohranja dinamiko življenja. Meni, da je poklic avtomehanika trenutno podcenjen tako kot tudi ostali poklici nižje stopnje. Vendar se stanje izboljšuje, saj se ljudje počasi zavedajo, da je velikokrat potrebno stvari tudi popravljati in ne samo kupovati nove. Z zahtevnostjo opravil se dviga tudi strokovnost ljudi, ki so to sposobni opravljati. Pravi, da se posledično ta krog krči in pridobiva na cenjenosti. Naslov Mehanik leta je zanj potrditev znanja in strokovnosti, tako do vozil, kot tudi do odnosa do strank.

Mehanik leta 2015 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Alen Harbaš (Triglav Avtoservis)

v Ljubljani rojeni Alen Harbaš se je po zaključeni osnovni šoli leta 2006 odločil za poklic mehanika. To delo ga veseli že od malih nog. Maturiral je na srednji poklicni in strokovni šoli Bežigrad leta 2012 in si pridobil naziv servisnega tehnika. V drugem in tretjem letniku šolanja je pridobival znanja oziroma prve izkušnje v okviru praktičnega usposabljanja na vozilih volkswagen in audi v podjetju Avto delta. Z delom je nadaljeval pri podjetju Kolmanič s. p., kasneje pa je opravljal še delo premontaže pnevmatik v podjetju AC-Lovše ter v podjetju Avtogume Vujasinovič Nikola s. p. Trenutno je zaposlen v podjetju Triglav avtoservis hčerinskem podjetju Zavarovalnice Triglav, kjer mu izzivov ne zmanjka. Včasih tudi izobraževanje oziroma Zavod za zaposlovanje veliko pomaga nezaposlenim saj so v podjetju Triglav avtoservis rabili ne samo mehanika ampak avto mehanika voznika, ker se ukvarjajo tudi z asistenčnimi primeri in pomočjo na cesti. Pravi, da je pri opravljanju dela zelo natančen, dosleden, vztrajen, samostojen in odgovoren. Njegovo strokovno področje se nenehno razvija, s tem pa se izpopolnjuje tudi sam. Pravi, da je treba stalno pregledovati strokovno literaturo, katera pomaga pri delu. Tudi v podjetju Triglav avtoservis ga nenehno izobražujejo in mu pomagajo na poklicni poti.

Marko Komplet – (Feroda d.o.o. Celje)

Marko Komplet zase pravi, da je  avtomehanik, strojni tehnik, Slovenec, sin, brat, mož, zet, oče,..........človek. Od nekdaj je imel rad avtomobile vseh vrst. Sanjal je o njih. Otroške sanje so postale njegov poklic v katerem zelo uživa. „Kaj bi hotel še več ? Rad opravljam to delo, veseli me, zadovoljen sem in odlično se počutim na svojem delovnem mestu,“ pravi. V podjetju Feroda d.o.o. Celje je zaposlen že 15 let. Zdaj je vodja servisne delavnice, kjer je 10 mehanikov. Servisirajo osebna in dostavna vozila vseh znamk, tako da je njegovo delo zelo pestro in dinamično, saj sodeluje v vseh delovnih procesih. Poseben izziv so zanj nove tehnologije, novi trendi in diagnostika. Ravno zato je ob delu nadaljeval s šolanjem in si tako pridobil še strokovni naziv strojni tehnik.

Andraž Boh (Avtoservis Boh d.o.o)

Andraž Boh je star 24 let. V letošnjem letu bo diplomiral  in postal Avtoservisni Inžiner. Zaposlen je v družinskem podjetju Avtoservis Boh d.o.o, ki je neodvisna servisna delavnica za vozila Mercedes-Benz, BMW, Porsche in ostale znamke vozil, z več kot 10 letno tradicijo. V letu 2012 so pridobili licenco za Bosch car servis, ter postali pooblaščeni Bosch car servis Boh na registrskem območju Ljubljane. Specializirani so za avtodiagnostiko vozil in avtoelektriko, v tem letu pa so razširili dejavnost še na področje dizelskih sistemov (testiranje in popravilo vbrizgalnih injektorjev), ter testiranje in popravilo  turbopomnilnikov. Andraž pravi, da ga veselijo novi izzivi na področju avtomobilizma, prav tako pa tudi v družinskem podjetju stremijo k nenehnemu izobraževanju in čim širši ponudbi storitev, katere nenehno izboljšujejo in dopolnjujejo.

Miroslav Mirtelj (Miroslav Mirtelj s.p.)

Z mehaniko se profesionalno ukvarja od leta 2000.Začelo se je v domači garaži, najprej je popravljal kolesa in motorje, potem pa tudi avtomobile. Je tudi član mreže Euroservis. V delavnici so ekipa štirih mehanikov, servisirajo pa večinoma vse znamke vozil, saj z delavnico v manjšem kraju ne morejo izbirati znamk vozil. V prostem času se bolj za dušo in sprostitev ukvarja tudi z vožnjo gokardov.

Matic Vrhovec (AC Kondor d.o.o.)

Matic zase pravi, da se je za poklic mehanika odločil, ker je v otroštvu pri kolegu velikokrat opazoval, kako se popravljajo avtomobili za reli. To je bil njegov navdih. V podjetju, kjer dela je zadolžen za vsa dela od mehanike do avtoelektrike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.