Avto > Mehanik leta
37 ogledov

Vožnja na "rezervi" škodi

Mehanik Shutterstock
Vzdrževanje. Pravilno občutno podaljša življenjsko dobo avtomobila, pripomore pa tudi k čistejšemu okolju.

Nasveti. Z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov bo življenjska doba vašega vozila, četudi gre za starejši letnik, mnogo daljša.

1. Ne vozite na rezervi
Izogibajte se večkratni vožnji s skoraj praznim rezervoarjem, saj je napajanje motorja z gorivom neenakomerno, kar škodljivo vpliva na katalizator. Na dnu rezervoarja za gorivo se nabira usedlina, ki lahko poškoduje sistem vbrizgavanja goriva.

2. Vsake toliko na daljšo pot
K optimalnemu delovanju številnih sistemov (akumulatorja, izpušnega sistema) pripomore tudi to, da se vsake toliko odpravite na daljšo vožnjo. S tem bo pri izpušnem sistemu vlaga bolje in v celoti izhlapela, obenem pa boste bolje napolnili akumulator, ki bo deloval dlje.

3. Na servis pred napovedanim
Servisne intervale, ki jih določa proizvajalec, je treba spoštovati. Prvi servis pri novem vozilu je priporočljivo narediti še prej, kmalu po prevoženih tisoč kilometrih.

4. Avto redno čistite
Z rednim čiščenjem vozila poskrbite, da so negativni zunanji dejavniki, kot sta sol in pesek, odstranjeni z laka vozila, s čimer bo korozija manjša, življenjska doba laka pa daljša. Enako velja za čiščenje podvozja, še posebno pozimi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.