Avto
422 ogledov

Mladi nimajo časa, da bi opravili vozniški izpit

slovenija 28.11.13, sola voznje, vozniski izpit, ucenje, voznja, foto: Anze Petk Anže Petkovšek
V ZDA so v raziskavi ugotovili, da se vse manj mladih odloča za pridobitev vozniškega izpita. Na Agenciji za varnost v prometu, ki vodi statistiko v Sloveniji, pravijo, da pri nas temu ni tako. Drugače pravi Borut Žagar, predstavnik združenja šol voženj pri GZS, sicer zaposlen pri šoli vožnje Šmarca.

Najnovejša študija Univerze v Michiganu, specializirane za transport in mobilnost, razkriva, da je odstotek voznikov z pridobljenim vozniških dovoljenjem za osebno vozilo starih med 16 in 44 let močno upadel v zadnjih desetletjih. Še posebej izrazit padec beležijo med vozniki in voznicami starimi med 20 in 24 let. Ugotovitve razkrivajo, da je leta 1983 vozniški izpit naredilo 91,8 odstotka oseb starih med 20 in 24, leta 2014 pa je bil ta odstotek le še 76,7 odstotka. "Skoraj četrtina mladih odraslih v ZDA ne zna voziti avtomobila," ugotavljajo raziskovalci.

Glavni vzrok, zakaj se ne odločajo za pridobitev vozniškega izpita je, da nimajo časa, saj so preveč zasedeni, so odgovorili anketiranci, drugi vzroki pa so, da je izpit predrag, še bolj pa nakup lastnega avtomobila.

V Sloveniji povprečje med 21 in 23 let

Slovenska Agencija za varnost v prometu statistiko o pridobitvi vozniškega izpita v elektronski obliki vodi od leta 1995 naprej. V zadnjih letih ne zaznavajo omembe vredne razlike v starosti kandidatov, ki je še vedno med 21. in 23. letom. Povprečna starost za vozniški izpit B kategorije je bila leta 2010 23,3 leta, leta 2012 22,5 leta, leta 2013 21,9 leta in leta 2014 21,24 leta.

Na drugi strani v šolah vožnje opažajo spremembo v navadah mladih pri opravljanju vozniškega izpita za osebno vozilo. Borut Žagar, predstavnik združenja šol voženj pri GZS, sicer zaposlen pri šoli vožnje Šmarca, pravi, da zaznavajo predvsem razlike pri kandidatih, ki živijo v mestu in ne tistih, ki živijo v primestnem okolju, oziroma še dlje od zaledja mest.

Vozniški izpit veliko finančno breme

"Opažamo, da mladi, ki živijo v mestih, odlagajo opravljanje vozniškega izpita v prihodnost. V mestih imajo z javnim prevozom boljšo mobilnost, kot mladostniki, ki živijo izven mest, sploh tisti, ki ne živijo blizu mest. Tam je vozniški izpit "nujno zlo," pravi Žagar, ki kot glavni vzrok, da se mladi ne odločajo za pridobitev vozniškega izpita takoj po dopolnjenem 18. letu starosti vidi predvsem v velikem finančnem zalogaju. "Finančna kriza je leta 2008 prišla tudi v našo branžo. Čisto točnih številk, koliko se je dvignila starostna doba nimamo. Zaznavamo pa, da marsikdo odloži opravljanje vozniškega izpita zaradi finančne stiske. Ljudje sprašujejo tudi o pogojih, možnostih kreditov ...," dodaja Žagar, ki pojasnjuje, da je slovensko povprečje cene za uro vožnje v šoli vožnje 23 evrov, povprečje števila ur za opravljanje vozniškega izpita za Slovenijo pa 35 ur. Z vsemi stroški pridobitev vozniškega izpita v povprečju stane okoli 800 evrov.

Po izpit za traktor z 76 leti

Na AVP so nam postregli še z zanimivim podatkom. Najstarejši kandidat leta 2012 je bil star 76 let, opravljal pa je vozniških izpit za kategorijo F (traktor). V letu 2013 je vozniški izpit za isto kategorijo opravil kandidat, ki je bil star 65 let.

Komentarjev 4
  • Pepe007 10:59 22.februar 2016.

    Vozniški izpit je danes za večino populacije edina zahteva, da naredi nek turbo tečaj prve pomoči. Včasih se je to dogajalo še v okviru raznih NNNP akcij in civilne zaščite. Zato to, da veliko mladih nima vozniškega izpita pomeni, ...prikaži več da veliko mladih nima res minimuma izobrazbe za prvo pomoč sočloveku.

  • vzev 13:16 21.februar 2016.

    Jaz sem pa komaj čakal, da sem lahko naredil izpit. Tako, da sem vse kar je bilo možno naredil že pred 18 letom, tako da sem imel izpit dva tedna po tem ko sem bil polnoleten. Prav tako sem že ...prikaži več prej ogromno delal, da sem si zaslužil za avto, samo da mi ni več bilo potrebno nato hoditi na avtobus.

  • Zmago 12:18 21.februar 2016.

    Tudi sam sem pozno delal izpit. Šele po študiju, ko sem to lahko opravil na svoje stroške.Avto sem pa nabavil kar nekaj kasneje. Sem raje šel malo po svetu z nahrbtnikom, namesto stroškov za potratno plehnato konzervo.