Avto
44 ogledov

Mladi se za volanom brijejo in lišpajo

Lišpanje v avtomobilu. Shutterstock
Mladi danes denar raje vlagajo v atraktiven videz vozila in ozvočenje, kot kakovostno opremo za varnost na cesti, hkrati pa se med vožnjo posvečajo stvarem, ki lahko privedejo do usodnih nesreč.

Mladi med vožnjo najdejo čas za ličenje, urejanje pričeske in celo britje, ugotavlja Goodyear v svoji veliki raziskavi, ki je zajela 6.400 mladih voznikov in voznic, mlajših od 25 let.

To potrjuje tudi slovenska policija s podatkom, da so najnevarnejši prav mlajši vozniki, med 18. in 24. letom starosti.

Anketa razkriva, da se 73 odstotkov mladih voznikov ne zdi nič posebnega, da pri rumeni luči na semaforju pospešijo, 14 odstotkov pa jih celo prevozi rdečo luč.

24 odstotkov moških in 15 odstotkov žensk priznava, da so že vozili pod vplivom alkohola. Dejstvo, da 20 odstotkov mladih voznikov priznava, da gredo večkrat na pijačo, preden sedejo za volan, pomeni, da je na evropskih cestah pod vplivom alkohola v povprečju kar 3.360.000 mladih voznikov. V Sloveniji je bilo zaradi alkohola v letu 2012 povzročenih približno 1.500 prometnih nesreč.

Roke na volanu, oči na telefonu

44 odstotkov voznikov med vožnjo govori po telefonu, ne da bi uporabljali slušalko ali napravo za prostoročno telefoniranje. Še nevarnejše od telefoniranja pa je pisanje sporočil: 41 odstotkov novopečenih voznikov priznava, da so med vožnjo že pošiljali sms sporočila, elektronsko pošto ali elektronsko prenašali podatke. Slovenci po raziskavah v avtomobilu opravimo kar 57 odstotkov telefonskih klicev. Konec leta 2011 je bilo na slovenskih cestah zabeleženih kar 18.626 kršitev uporabe mobilnega telefona med vožnjo

58 odstotkov jih med vožnjo pije brezalkoholne pijače, 45 odstotkov jih občasno jé, za nekatere mlade voznike pa avto predstavlja podaljšek umivalnika in ogledala, saj jih kar 14 odstotkov priznava, da se med vožnjo bodisi ličijo, urejajo pričeske ali brijejo.

Komentarjev 1
  • BenX 22:04 06.februar 2013.

    stari pa spijo in se jim ne zdi nič posebnega, da se s stranske ceste celo večnost spravlajo na glavno in pri tem nekomu odvzamejo prednost (če se le da motoristu). kot motorist se starih namreč bojim bolj.