Avto
488 ogledov

Ogledala niso za okras

Vzvratna kamera Gentex
Preglednost. Le s pravilno postavljenimi vzvratnimi ogledali boste pokrili mrtvi kot vozila. Ob nakupu novega avtomobila velja preveriti, ali so na voljo sodobni tehnološki varnostni pripomočki, ki lahko popravijo vaše napake.

Varna vožnja. Voznikov pogled je večino časa usmerjen naprej, a je dober pogled naprej in vstran prav tako pomemben. Lani je na slovenskih cestah zaradi odvzema prednosti umrlo 20 ljudi.

Inštruktor varne vožnje na AMZS Brane Legan pravi, da je opaziti, da vozniki premalo uporabljajo pogled v vzvratna ogledala. Stranska moramo nastaviti tako, da pokrivajo čim večji del boka vozila in cestišča, ob pogledu v vzvratno ogledalo pa mora biti pogled skozi zadnje steklo neoviran.

Legan pri nakupu vozila svetuje, da predvsem mladi vozniki, pa tudi starejši, izberejo vozilo z velikimi steklenimi površinami, velikimi vzvratnimi ogledali in visokim sedenjem, ki omogočajo večjo preglednost nad okolico.

Kamere že razširjene

Vse dostopnejši so tudi tehnološki varnostni pripomočki, ki pokrijejo mrtve kote med vožnjo in pri parkiranju.

Kamera za vzvratno vožnjo | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Kamere, ki jih proizvajalci vozil ponujajo kot parkirne pomočnike v kombinaciji s parkirnimi senzorji, bistveno pripomorejo k preglednosti med obračanjem. Kamere, ki so nameščene v vetrobranskem steklu, vzvratnih ogledalih in na vratih prtljažnika ali skrite pod logotipom vozila na zadku, lahko pokrijejo tudi 360-stopinjski kot okoli vozila. Sliko vozniku prikazujejo na zaslonu na armaturni plošči ali v vzvratnem ogledalu. Na seznamu dodatne opreme jih ponuja že večina proizvajalcev, prisotne pa so tudi že v manjših in cenejših modelih. V ZDA, kjer na leto pri vzvratni vožnji do smrti povozijo sto otrok in dvesto odraslih, se zavzemajo za obvezno vgradnjo v nove avtomobile.

Vidi tisto, kar voznik ne.

Sistem opozorila na vozilo v mrtvem kotu. | Avtor: Mazda Mazda
Mrtvi kot. Vse bolj razširjen je sistem za opozarjanje na vozila v mrtvem kotu. Ta meri razdaljo in hitrost do vozila za vami, voznika pa na nevarnost vozila v mrtvem kotu med menjavo pasu ali prehitevanjem opozori z zvočnim signalom in grafičnim prikazom v vzvratnem ogledalu. Sistemi delujejo ob vsakem vremenu in zaznavajo tudi enosledna vozila.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.