Avto
208 ogledov

Pravilni položaj rešuje življenja

Brane Legan
1/3
Boštjan Tacol
Vožnja. V kritičnih razmerah na cesti lahko učinkovito in pravočasno ukrepamo le, če imamo pravilno nastavljen položaj za volanom.

Varen varčen voznik logo | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan razlaga, da mora voznik na sedežu sedeti sproščeno, za to pa poskrbi s pravilnimi nastavitvami. Ko je treba zavirati v sili, mora imeti prosto in čim hitrejšo pot do zavore. To pomeni, da volanski obroč ne sme ovirati kolena. Oddaljenost med pedalom sklopke, nogami in sedežem mora biti tolikšna, da lahko med noge in sedež vstavimo dlan. Sedež dvignemo ali spustimo toliko, da je med glavo in stropnim delom prostora za stisnjeno pest.

Brane Legan | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Do zapestja čez volan

Naslon za glavo dvignemo tako visoko, da je njegov vrh v višini vrha glave. Ob ostrem zaviranju ali trku tako preprečimo nihaj glave prek zaslona, kar lahko povzroči trajne poškodbe ali celo smrt.
Volanski sklop potegnemo iz armaturne plošče. Od voznika mora biti oddaljen toliko, da lahko ta, ko je naslonjen, čez volan stegne roke do zapestja. Hkrati mora voznik imeti pregled nad kontrolnimi signalnimi napravami armaturne plošče. Oddaljenost telesa od volanskega obroča mora biti za list formata A4; toliko prostora potrebuje zračna vreča za varno proženje.

Brane Legan | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Pravilna drža volana

Volan je treba držati z obema rokama v položaju urinega kazalca 15 do treh. To poleg boljšega obvladovanja avtomobila omogoča proženje zračne vreče med rokami, ki nas tako ne poškoduje. Če volan držimo previsoko, se bomo nanj v kritičnih razmerah upirali, odziv pa ne bo pravilen. Tudi varnostni pas bo nalogo opravil učinkovito le, če ga bomo pravilno uporabili. Spodnji del varnostnega pasu mora pod trebuhom tiščati in ne sme biti ohlapen, kar se zgodi, če debelejših plasti oblek ne odmaknemo stran od telesa; zgoraj pa moramo pas namestiti čez prsni koš ter ramena in ne vratu. Za varnost dodatno poskrbimo tako, da izpraznimo žepe.

Prijavite se na tekmovanje za najbolj varnega oziroma najbolj varčnega voznika!

Varen varčen voznik sponzorji | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 3
  • zdrej 10:00 26.april 2012.

    Imam občutek da to v zvezi z volanom ne velja za vse tipe avtomobilov. No vsaj pri moji 10 let stari kiji ne pali.

  • Žurnalček 12:39 25.april 2012.

    Končno eden , ki ima nekaj pametnega , predvsem pa konkretnega in uporabnega za povedati. To so pravilni nasveti voznikom , ne pa Žlenderjevo filozofiranje z " vozite previdno", za katero pa še podministrsko plačo vleče ! !

  • zdrej 14:46 23.april 2012.

    Odličen članek.