Avto
11078 ogledov

Motor za 407 km/h

Motocikel WMC250EV
1/11
White Motorcycle Concepts
S tem motorjem bodo postavljali hitrostni rekord.

Elektrifikacija močno trka tudi na vrata dvokoles in družba White Motorcycle Concepts želi pokazati, česa bodo sposobni. 

Gradijo konceptni električni motocikel, s katerim nameravajo preseči aktualni hitrostni rekord. Koncept z nezvenečim imenom WMC250EV je poseben, ker ima spredaj velikansko luknjo, tunel pa vodi pod voznikovim sedežem do zadnjega dela. Nenavadna oblika je po pojasnjilih proizvajalca nujna, saj s tem kar za 70 odstotkov zmanjšajo upor. 

Pogon je sestavljen iz štirih elektromotorjev. Sprednje kolo poganjata dva 20-kilovatna, zadaj pa dva 30-kilovatna, tako da je skupna moč 100 kW. Ne sliši se veliko. Litij-ionska baterija ima 15 kWh. 

Motocikel WMC250EV | Avtor: White Motorcycle Concepts White Motorcycle Concepts

Zaradi gradnje z uporabo lahkih materialov so kljub dodatni masi zaradi električnega pogona uspeli zadržati tehtnico pri okoli 300 kilogramih. 

Sama moč in masa se zdita neprimerna za osnovni cilj ustanovitelja Roberta Whita, ki želi z dvokolesikom postaviti nov svetovni hitrostni rekord. Ta trenutno znaša 407 km/h v eno smer, v dve smeri pa je 394 km/h. A White je prepričan, da jim bo uspelo zaradi omenjenega drugačnega pristopa do aerodinamike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • igorgeus 13:26 28.junij 2021.

    res se splača razviti tak motor, potem pa gor namontirati tisoč in en sistem za opozarjanje na preveliko hitrost ali celo kakšne blokade. predvsem cenovno se splača, resno.