Avto
3170 ogledov

Motornih olj ne smete mešati

Menjava motornega olja Gregor Prebil
Neredno menjavanje olja lahko povzroči poškodbe pogonskega agregata. Zato je pomembno, da vsaj enkrat na mesec preverimo nivo olja v motorju, pri starejših vozilih pa še pogosteje.

"Če je v motorju premalo olja, se poveča trenje in dvigne temperatura motorja. Nezadosten pritisk in mazanje privede do okvare ležajev in celo do uničenja motorja," pojasnjuje vodja avtomehanične delavnice HOC Center Jani Šircelj, ki razlaga, kakšne so težave, če je v motorju preveč olja: "V tem primeru pride do prelitja v izpušni sistem, kar lahko privede do samovžiga in s tem do poškodbe motorja." V obeh primerih so stroški popravila visoki.

Menjava motornega olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil

Vzroki za preveliko porabo olja

Če ob rednih kontrolah nivoja olja opazimo odstopanje od minimalne predpisane količine ali pa nam v vozilu zasveti kontrolna lučka za nivo olja, je to znak za prekomerno porabo in alarm, da moramo dotočiti olje. "Vzrokov za prekomerno porabo olja je več. Lahko gre za napačno izbiro motornega olja, ki ima prenizko viskoznost, ali pa je olje preprosto premalo kakovostno. Lahko je prekomerna poraba znak za večjo obrabo tesnil, batnih obročkov in valjev motorja. Lahko pa pride do prekomerne porabe tudi zaradi vožnje pod visokimi vrtljaji in pregrevanja motorja," našteva Ivan Špehar, vodja tehnične službe pri podjetju Actinia, ki je nacionalni distributer maziv Shell.

Serviser se mora  držati navodil ob menjavi olja na servisih

Menjava motornega olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil
Špehar lastnikom vozil svetuje, da preverijo, katero motorno olje bo serviser natočil. Pooblaščeni in uveljavljeni serviserji večinoma z listkom, zataknjenim v motornem predelu, označijo, katero olje je bilo natočeno v motor. "V vsakem primeru lahko na to serviserja opozorimo in zahtevamo pojasnila," dodaja strokovnjak. Vsak proizvajalec avtomobilov predpiše specifikacijo olj, ki jih je možno uporabiti za določen tip vozila. Serviser se mora držati teh navodil, da zagotovi pravilno delovanje motorja in sistemov za kontrolo emisij. "Pri uporabi priporočenih olj tudi odobrijo garancijske zahtevke v primeru okvar. Če se serviser tega pravila ne drži, kar se pogosto dogaja pri vozilih, ki jim je potekla garancijska doba, se lahko zmanjša učinkovitosti motorja in sistemov za nadzor emisij," pojasnjuje Špehar.

Olja različnih proizvajalcev

Pomembno je upoštevati pravilo, da se olja različnih proizvajalcev ne mešajo med seboj. Olje drugega proizvajalca se lahko izjemoma uporabi le za dolivanje, kadar ne moremo kupiti olja, kakršno je že v motorju. V tem primeru pa je priporočljivo, da nato olje zamenjamo čim prej. Mešanje ni priporočljivo, ker različna olja, čeprav izpolnjujejo zahteve avtomobilskih proizvajalcev, nimajo istih lastnosti. Mešanje dveh različnih olj lahko povzroči nastanek usedlin na različnih delih motorja. Z mešanjem dveh kakovostnih olj lahko dobimo olje najslabših lastnosti.

Menjava motornega olja | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Kadar pa zamenjamo celotno količino olja, pa lahko uporabimo olje drugega proizvajalca. Treba je paziti le, da se olje dobro izcedi iz motorja in da zamenjamo oljni filter. Novo olje se lahko v začetku, ker imajo olja različne aditive, obnaša drugače kot staro. V začetnem obdobja prilagajanja lahko pride do povečane porabe olja.

Avtomehanik Šircelj svetuje izbiro kakovostnih olj tudi za starejša vozila, saj se na ta način podaljša življenjska doba vozila in tudi pri starih vozilih se zaradi kvalitetnega olja zmanjša poraba goriva, manjša je obraba, stroški pa nižji.

Komentarjev 3
  • DasAuto 22:01 14.oktober 2014.

    na treh od štirih slik je jasno razvidno za katero znamko in vrsto olja se gre. a ni dovolj velika reklama?

  • 4krogci 12:55 14.oktober 2014.

    Tako svinjarijo od olja kot ga tuki reklamirate še golf 2 ne prebavla! Kaj šele kakšen novejši avto!

  • BorutK 09:31 14.oktober 2014.

    Oglasno sporočilo?