Avto
146 ogledov

Na AMZS veseli, da je prevladal razum

Rezervoar gorivo črpalka bencin Profimedia
Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so zadovoljni, da se je vlada ponovno odločila za začasno regulacijo cen pogonskih goriv.

Še vedno pa pričakujejo spremembo modela določanja cen pogonskih goriv v smeri, da trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja posebnosti slovenskega trga.

Vlada se je za vnovično regulacijo cen naftnih derivatov odločila v torek zaradi pričakovanih motenj na trgu z naftnimi derivati in velikih nihanj cen. Maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina na bencinskih servisih od danes ne sme preseči 1,560 evra za liter, najvišja dovoljena cena za liter dizla pa je 1,668 evra. Vlada je določila tudi najvišji veleprodajni ceni obeg vret pogonskih goriv, ukrep pa velja do vključno 10. avgusta.

Cene goriva AMZS Avto AMZS opozoril na napako, ki jo Slovenija dela na trgu goriv

V AMZS so z odločitvijo vlade zadovoljni. "Z zaskrbljenostjo smo namreč spremljali rast cen naftnih derivatov, ki smo ji bili priča od 1. maja oziroma po ponovni sprostitvi cen," je v sporočilu za javnost zapisal predsednik AMZS Andrej Brglez.

Od države pa na AMZS še vedno pričakujejo, da bo pripravila drugačen model določanja cen pogonskih goriv, ki trgovcem ne bo dopuščal izkoriščanja specifične situacije slovenskega trga. Ta namreč voznikom, v nasprotju s tem, kar je bilo predstavljeno ob njegovi deregulaciji jeseni 2020, ne prinaša več priložnosti za izbiro in ugodnejši nakup goriva. Kot opažajo, se dogaja ravno nasprotno, kar se je v zadnjih dneh več kot očitno tudi izkazalo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • tlacan 16:44 11.maj 2022.

    Cene goriva na Slovenskem trgu diktira Petrol!