Avto > Na Štrom
33479 ogledov

Bankrot za svetovnega prvaka

WM Motor EX5 WM Motor
Kitajska avtomobilska znamka Weltmeister, v lasti WM Motor, je plačilno nesposobno. Po mnenju strokovnjakov to ne bo zadnji kitajski primer.

Kitajsko zagonsko podjetje električnih avtomobilov Weltmeister (v prevodu svetovni prvak) v lasti WM Motor je vložila predlog za stečaj, piše tiskovna agencija Reuters. O prošnji bo odločalo sodišče v Šanghaju.

Gre za eno izmed številnih mladih kitajskih avtomobilskih znamk. Leta 2015 je znamko ustanovil Freeman Shen, istega leta pa so začeli proizvajati električna vozila. Podjetje se je dolgo omenjalo v isti sapi kot uspešna konkurenta Nio ali XPeng , in je veljalo za vzhajajočo zvezdo v kitajski avtomobilski industriji. Med vlagatelji je tehnološka skupina Baidu.

Prvi model je bil SUV EX5, kasneje so sledili drugi modeli. Težave za podjetje so se začele v koronski krizi, prvič, zaradi strogih zapor. Drugi vzrok za krizo so bili požari baterij, ki so povzročili številne odpoklice. Posledično sta padli prodaja in proizvodnja, sledila so odpuščanja. Marca letos je za podjetje posvetil žarek upanja, vse je kazalo, da je podjetje premagalo svoje težave in bo z vladno podporo nadaljeval delo. Ta poskus na koncu ni bil uspešen.

Poznavalci domnevajo, da to ne bo zadnji kitajski avtomobilski proizvajalec z vloženo zahtevo za stečaj. V zadnjih letih so bila ustanovljena številna nova avtomobilska podjetja. Čeprav je povpraševanje na največjem avtomobilskem trgu na svetu veliko in se nekatera podjetja, kot so MG, Nio, Geely in BYD, že širijo v druge države, pa verjetno vsa ne bodo preživela ostre konkurence v času velikih cenovnih vojn.

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:14 13.oktober 2023.

    Vsepovsod nasilne reklame da kupimo električna vozila,a resnica je,da čedalje več tovarn zapira svojo proizvodnjo električnih vozil,ker jih narod enostavno noče