Avto > Na Štrom
2620 ogledov

Bavarski vesoljski križanec je v Sloveniji dobil baden-württemberškega tekmeca

mercedes EQE SUV
1/12
Daimler
Mercedes-Benz, oziroma njegov zastopnik Star Import, je začel z junijem v Sloveniji prodajati novi električnega športni terenec mercedes EQE SUV. Zanj je treba odšteti vsaj 90.900 evrov.

Mercedes-Benz je s tem v ponudbo uvrstil avtomobil, ki diha za ovratnik bavarskmu BMW-ju iX, kar bo veljalo predvsem za dve športni različici oddelka AMG. Tudi kot "navadni" mercedes-benz EQE SUV ne bo ravno najbolj šibak.

mercedes EQE SUV | Avtor: Daimler Daimler

Čeprav je v bistvu športno terenska različica mercedesa EQE in ponuja več prostora, je EQE SUV celo malce krajši od njega. Medosna razdalja je krajša za devet centimetrov, krajši od EQE pa je tudi z dolžino 4,86 metra, medtem ko je s širino 1,94 metra in višino 1,68 metra širši in višji od limuzine.

Oblikovno se močno zgleduje po večjem križancu EQS SUV, z izjemo sprednjega dela, ki ga povzema po limuzini, kar se odraža predvsem v obliki žarometov, in je oblikovno gotovo manj avantgarden kot limuzina. Znotraj je EQE SUV skoraj identičen EQS SUV-ju, torej je v osnovi na voljo z 12,8- in 12,3-palčnima zaslonoma, na voljo pa je tudi 56-palčna sestavljanka iz treh zaslonov.

mercedes EQE SUV | Avtor: Daimler Daimler

Pri Mercedes-Benzu poudarjajo, da je zaradi malce krajše medosne razdalje EQE SUV tudi bolj okreten od limuzine EQE, predvsem če ga opremite z doplačilnim štirikolesnim volanom. Za blaženje udarcev s podlage serijsko skrbijo jeklene vzmeti, na voljo pa je tudi zračno vzmetenje. Na terenu je na voljo tudi posebna kalibracija pogona, podvozja, zavor in vzmetenja.

Mercedes EQE SUV bo na voljo v petih pogonskih različicah, kot trije mercedesi-benzi in dva mercedesa-AMG.  Osnovni mercedes EQE SUV 300, ki bo na zadnji kolesi prenašal električno moč 180 kilovatov, bo pri nas na voljo za najmanj 90.900 evrov. Nad njim bo mercedes-benz EQE SUV 350+ z močjo 215 kilovatov,  za katerega bo treba odšteti 95.400 evrov, še više pa štirikolesno gnani mercedes-benz EQE SUV 350 4matic z enako močjo, ki bo stal najmanj 98.400 evrov. Najmočnejši "navadni" bo mercedes-benz EQE SUV 500 4matic z močjo 300 kilovatov, ki bo stal najmanj 105.900 evrov.

Kot rečeno, bosta na voljo tudi dve športni različici mercedes-AMG. Mercedes-AMG EQE SUV 43 4matic bo iz svojih dveh motorjev iztisnil 350 kilovatov, ki ga bodo do 100 kilometrov na uro pognali v 4,3 sekunde,zanj pa bo treba odšteti vsaj 131.900 evrov. Še močnejši pa bo mercedes-AMG EQE SUV 54 4matic+, ki bo za enak dosežek potreboval le 3,5 sekunde, stane pa najmanj 149.900 evrov.

dezurni@styria-media.si

mercedes EQE SUV | Avtor: Daimler Daimler

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 08:11 02.julij 2023.

    Dober avto,manjka mu samo ena dobra dizel mašina,ki je čistejša od bencinarja