Avto > Na Štrom
4446 ogledov

Francozi z nizkimi dohodki množično najemajo električne avtomobile

Pugeot e-2008 Saša Despot
Francoska vlada je napovedala, da bo do konca letošnjega leta ustavila program subvencioniranja najema električnih avtomobilov osebam z nizkimi dohodki. Odločitev je prišla po nepričakovano visokem zanimanju za pobudo, ki je preseglo prvotne načrte vlade.

Od začetka leta 2024 lahko posamezniki z letnimi prihodki, nižjimi od 15.400 evrov, po posebnem programu najamejo električno vozilo že za 100 do 150 evrov na mesec. Namen je bil narediti električne avtomobile dostopnejše tistim, ki si jih običajno ne bi mogli privoščiti.

Vendar je bil program zaradi nepripravljenosti francoskih avtomobilskih proizvajalcev odložen in zagnan šele v začetku letošnjega leta. Prvotno je vlada v proračunu za leto 2024 predvidela 1,5 milijarde evrov za ponudbo 20.000 najemov v okviru programa. Povpraševanje je bilo tako veliko, da bo Francija število najemov povečala na 50.000 v letu 2024, načrtuje pa tudi nadaljevanje programa za naslednje leto.

renault megane E-tech electric | Avtor: MatijaJanežič MatijaJanežič

Za nadaljnje spodbujanje uvajanja električnih vozil francoska vlada zagotavlja tudi denarno spodbudo v višini do 7.000 evrov za posameznike, ki želijo kupiti električni avtomobil. Skupni letni strošek te spodbude je milijarda evrov.

Da so električna vozila upravičena do obeh programov, morajo izpolnjevati posebne omejitve emisij ogljika med proizvodnjo in med vožnjo. Namen te zahteve je preprečiti vključitev poceni kitajskih vozil. Na seznamu primernih modelov je 24 vozil francosko-italijanske skupine Stellantis in pet modelov francoskega avtomobilskega proizvajalca Renault. Zanimivo je, da je Teslin model Y upravičen do spodbude, njegov manjši in cenejši model, model 3 pa ne. Na drugi strani je s seznama izločen Dacijin nizkocenovni model spring, uvožen iz Kitajske.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.