Avto > Na Štrom
3602 ogledov

Jeep udaril z novinci, želijo zavladati Evropi in svetu

Jeep grand wagoneer
1/11
Jeep
Jeep je v svojem velikem načrtu razkril, da namerava do leta 2025 predstaviti štiri nove povsem električne SUV-je, vključno z luksuznim grand wagoneerjem in terenskim vozilom recon, ki ga je navdihnil wrangler.

Najpomembnejša ameriška blagovna znamka športnih terencev je objavila načrte in razkrila nekatere svoje nove modele. Cilj Jeepa je, da do leta 2030 polovico svoje prodaje v ZDA in vso prodajo v Evropi zagotavlja le še s povsem električnimi vozili.

Vodstvo Jeepa je ob tem dejalo, da bodo novi modeli električnih vozil dodatek k ponudbi znamke, ne pa zamenjava za trenutne modele. Vodilni terenec wrangler torej ostaja v ponudbi.

Jeep grand wagoneer | Avtor: Jeep Jeep

Jeep Renegade PHEV Preizkus Avto Elektrificirani jeep - bi še zmagal v vojni?

Napovedi predstavljajo Jeepove najbolj podrobne in agresivne načrte elektrifikacije do zdaj. Pred tem se je avtomobilska znamka v veliki meri osredotočala na priključna hibridna električna vozila, ki poleg tradicionalnega motorja z notranjim zgorevanjem ponujajo povsem električno vožnjo.

Jeep grand wagoneer | Avtor: Jeep Jeep

“Naš cilj je zelo jasen: Postati globalni vodja na področju elektrifikacije SUV-jev,” je med predstavitvijo za medije dejal izvršni direktor Jeepa Christian Meunier. Podjetje namerava ta cilj doseči do leta 2025. Recon – »brat« wranglerja – in električni grand wagoneer, imenovan »S«, naj bi se v proizvodnji pojavila leta 2024, so sporočili iz Jeepa.

jeep compass Novo pri nas Avto Jeep compass se je močno digitaliziral

Jeep grand wagoneer | Avtor: Jeep Jeep

Terenec s pospšekom 3,5 sekunde od 0 do 100 km/h

Proizvajalec avtomobilov cilja na doseg daljši od 600 kilometrov z enim polnjenjem, pričakujemo lahko električne zverine s 600 konjskimi močmi (grand wagoneer S), ki bo z mesta do 100 km/h pospešil v 3,5 sekunde. O reconu ni znano veliko, so pa poudarili, da bo električni SUV ponudil terenske sposobnosti wranglerja.

Jeep bo tako kot v ZDA tudi v Evropi do leta ponudil štiri nova električna vozila, vključno z majhnim terencem z imenom avenger, ki ne bo naprodaj v ZDA. Meunier ni želel povedati, koliko vozil bo prodanih v Severni Ameriki in Evropi.

Jeep avenger | Avtor: Jeep Jeep

jeep gladiator Poživitev trga Avto Jeep v Sloveniji predstavil posebneža

Avenger, ki je manjši od osnovnega jeepa renegade, bo po navedbah podjetja v evropske prodajne salone prišel na začetku leta 2023.

Jeep načrtuje tudi, da bo do leta 2025 vsako vozilo v svoji ponudbi ponudilo neko obliko “elektrifikacije”. To lahko vključuje hibridne, priključne hibridne ali popolnoma električne modele. Podjetje ni želelo napovedati, kolikšen del njegove prodaje bo do leta 2025 ali 2030 poganjal tradicionalni bencinski motor.

Jeep avenger | Avtor: Jeep Jeep

“To je šele začetek vznemirljivega novega poglavja,” je povedal Jim Morrison, vodja znamke Jeep v Severni Ameriki. “4xe je novi 4x4.”

Jeep Gladiator Avto Bi tole lahko bil pravi avtomobil za Spartaka?

Splošna strategija elektrifikacije družbe Jeep, ki je del koncerna Stellantis, vključuje tudi investicijo v višini 30 milijard evrov, v električna vozila in podporne tehnologije do leta 2025. Podjetje pričakuje, da bo do leta 2025 imelo v ZDA in Evropi 55 elektrificiranih vozil – 40 popolnoma električnih modelov in 15 priključnih hibridnih električnih vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.