Avto > Na Štrom
5659 ogledov

Kupci prestižnega avtomobila lahko pristanejo na črnem seznamu

rolls-royce spectre Rolls-Royce
Pri Rolls-Royceu so strankam, ki so za dražji denar preprodale njihov električni kupe spectre, zagrozili z dosmrtno prepovedjo nakupa njihovih vozil.

Razkošna vozila znamke Rolls-Royce so draga in zaželena, zato jih nekateri ljudje kupujejo in preprodajajo za dobiček. Vendar pa so te preprodaje trn v peti znamke, zato so se odločili ukrepati.

rolls-royce spectre | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Vsakomur, ki bi kupil rolls-royce spectre in ga takoj preprodal za dobiček, so zagrozili z dosmrtno prepovedjo nakupa njihovih vozil. Rolls-Royceov vrhovni šef Torsten Müller-Ötvös je za revijo Car Dealer povedal, da bo vsak takšen preprodajalec takoj uvrščen na črni seznam in ne bo nikoli več mogel kupiti njihovega avtomobila.

rolls-royce spectre | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Rolls-royce spectre tehta 2,9 tone, dolg je 5,5 metra in ponuja razkošje, ki ga pričakujejo kupci te znamke. Njegova motorja skupno razvijata moč 430 kilovatov in navor 900 njutonmetrov, kar je dovolj, da spectre v 4,5 sekunde pospeši do 100 kilometrov na uro. Baterija s kapaciteto 102 kilovatnih ur mu zagotavlja do 500 kilometrov dosega.

Spectre je prvi električni model britanske razkošne znamke, ki stane okrog 390.000 evrov. Dobave naj bi se začele jeseni, vendar so zanj prejeli že toliko naročil, da Müller-Ötvös že govori o potrebi po povečanju proizvodnje. In to se mu ne zdi prav.

rolls-royce spectre | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Zadovoljstvo ob tem, da vas nekdo vidi v prvem električnem avtomobilu znamke je Müller-Ötvös primerjal z zadovoljstvom ob lastništvu prvega Applovega iPhona leta 2007. Vsak, ki naroči spectre, mora skozi postopek podrobnega pregleda, pravi Müller-Ötvös, in doda, da je 40 odstotkov kupcev tokrat prvič kupilo rolls-royce.

Soustanovitelj znamke Charles Rolls, ki je že zgodaj prepoznal prednosti električnega pogona. "Električni avtomobili so popolnoma tihi in čisti. Ni smradu in vibracij. Lahko bi postali zelo uporabni, če bi zanje zgradili polnilne postaje," je leta 1900 napisal v nekem časopisnem članku. Deset let pozneje je umrl v letalski nesreči, zato ni mogel vplivati na razvoj podjetja v proizvajalca električnih vozil. Električni avtomobili so bili sicer v začetku dvajsetega stoletja precej pogosti, saj je do prevlade motorjev z notranjim zgorevanjem prišlo pozneje.

Znani britanski prodajalec rabljenih superšportnih vozil Tom Hartley je za Car Dealer povedal, da je kljub Rolls-Roycevi grožnji od njihovih strank že kupil dva spectra. Pravi, da proizvajalcem ne bo nikoli uspelo, da uspešni podjetniki, poslovneži in aristokrati ne bi preprodajali njihovih avtomobilov. Ne zdi se mu pošteno, da ljudem, ki so za določen avtomobil odšteli skoraj pol milijona evrov, ukazujejo, kaj naj z njim naredijo. To ni pošteno.

dezurni@styria-media.si

rolls-royce spectre | Avtor: Rolls-Royce Rolls-Royce

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.