Avto > Na Štrom
10204 ogledov

Leteči avto je dobil zeleno luč

Alef Aeronautics model A leteči avtomobil Alef Aeronautics
Leteči avtomobili bi lahko kmalu postali vsakdanja realnost.

Podjetje Alef Aeronautics je namreč za svoj leteči avtomobil alef model A pridobilo omejeno dovoljenje ameriškega zveznega urada letalstvo FAA, ki mu omogoča uporabo na določenih lokacijah in za določene namene.

Alef Aeronautics model A leteči avtomobil | Avtor: Alef Aeronautics Alef Aeronautics

Električni leteči avtomobil model A naj bi imel doseg okrog 320 kilometrov na cesti in skoraj 180 kilometrov v zraku. Vozi lahko na javnih cestah ter vzleta in pristaja navpično. V njem je prostor za dva potnika. Prvi kupci naj bi ga prejeli že v zadnji četrtini leta 2025.

Podjetje Alef Aeronautics je svoj električni leteči avtomobil sicer predstavilo že oktobra 2022 in od tedaj je zanj prejelo že veliko prednaročil tako zasebnikov kot tudi podjetij. Ko ga bo enkrat mogoče kupiti, naj bi bilo zanj treba odšteti 275.000 evrov.

Alef Aeronautics model A leteči avtomobil | Avtor: Alef Aeronautics Alef Aeronautics

Izvršni direktor podjetja Jim Dukhovny je povedal, da so izjemno zadovoljni, da so prejeli dovoljenje FAA, saj bodo ljudem omogočili, da po vsakdanjih opravkih potujejo bolj zeleno in hitreje ter si prihranijo veliko časa. Dodal je, da je to majhen korak za svet letalstva, a velik skok za svet avtomobilizma.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.