Avto > Na Štrom
3854 ogledov

Najem vozil: Debakel z električnimi avtomobili

Električni avto Profimedia
Podjetje za najem avtomobilov Sixt se je močno opeklo z električnimi avtomobili. Zdaj so naredili zaključke in jih obelodanili na tiskovni konferenci.

Velik ponudnik storitev mobilnosti Sixt po slabem poslovanju zmanjšuje tako število električnih avtomobilov kot svoje trajnostne ambicije. Stranke so v zadnjih mesecih pokazale malo zanimanja za najem električnih avtomobilov, Sixt pa bo moral prevzeti nase tudi izgube zaradi padajočih preostalih vrednosti vozil. Odziv na to je zmanjšanje e-voznega parka, piše spletni Automobiwoche.
Pred skoraj 18 meseci je podjetje napovedalo, da bo v okviru trajnostnega programa do leta 2030 povečalo elektrifikacijo flote na 70 do 90 odstotkov. Poteza Sixta se je izkazala za »resno napako« v poslovanju. Zdaj morajo veslati nazaj.

Posel z električnimi avtomobili je že lani znižal prihodke izposojevalnice. "Brez obeh učinkov e-mobilnosti bi bil dobiček višji kot leta 2022," je povedal Sixtov finančni direktor Kai Andrejewski. EBT je na koncu znašal 464 milijonov evrov, leto prej pa 550 milijonov evrov.

Priključni hibrid PHEV mitsubishi eclipse cross polnjenje električna polnilnica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Po eni strani je vrzel nastala zaradi padajočih preostalih vrednosti. Sixt je negativen vpliv na dobiček pred obdavčitvijo ocenil na okoli 40 milijonov evrov. Najemodajalec se običajno zanaša na povratni odkup in nosi samo tveganje preostale vrednosti za manjši del.
Drugi učinek je pomanjkanje povpraševanja: Andrejewski ni količinsko opredelil nastale izgube, predstavljajo pa večji del skoraj 100-milijonske vrzeli v dobičku.

Lastniki električnih za dopust najemajo klasične avtomobile

Pred kratkim smo se na Žurnal24 pogovarjali s Klemnom Purom, ki je že vrsto let dejaven v rent-a-car panogi. Kot nekdanji direktor podjetja Sixt s svojimi bogatimi izkušnjami zdaj pomaga mladi znamki na slovenskem trgu Free2move, ki ima dolgoročni cilj slovenskim uporabnikom ponuditi tudi druge oblike mobilnosti, kot je le lastništvo avtomobila. Med drugim nam je povedal, da opažajo porast strank, ki imajo sicer v lasti električni avtomobil, a z njim ne želijo na dopust in želijo potovati z avtomobilom s termičnim motorjem. "Kar nekaj lastnikov električnih vozil za pot na dopust najema pri nas avtomobile s termičnim motorjem. Nekatere je strah pred polnjenjem v tujini ali pa se želijo izogniti morebitnemu čakanju v vrsti na polnilni postaji. Ne želijo izgubljati časa s polnjenjem baterije ali pa se ne želijo ubadati z aplikacijami za polnjenje električnih vozil," je povedal v Intervjuju za naš medij.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.