Avto > Na Štrom
14103 ogledov

Navdušenja za električna vozila vse manj

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Saša Despot
Se navdušenje nad električnimi avtomobili ohlaja, še preden so se dodobra uveljavili?

Spletni portal CarGurus je opravil raziskavo, ki je pokazala, da v primerjavi z lanskim letom manj državljanov Velike Britanije pričakuje, da bodo v naslednjem desetletju imeli električni avtomobil.

Citroën otroški sedež, otroci Avto Električni avtomobili so kot dobra uspavanka

Kljub temu, da cene bencina dosegajo rekordne višine in da po letu 2030 niti ne bo več mogoče kupiti avtomobila z motorjem z notranjim zgorevanjem, se je zanimanje za električne avtomobile med Britanci precej ohladilo. Za lastništvo električnega avtomobila v naslednjih petih letih se je tako namesto lanskih 44 izrazilo le še 40 odstotkov voznikov, za lastništvo v naslednjih desetih letih pa namesto 66 le še 59 odstotkov voznikov.

Električni avto | Avtor: Profimedia Profimedia

Nezainteresirana generacija Z

CarGurus ugotavlja, da je do zmanjšanja zanimanja za električne avtomobile prišlo predvsem pri najmlajših voznikih tako imenovane generacije Z. Interes mladih med 18. In 29. letom starosti za lastništvo električnega avtomobila je z lanskih 74 padel na skromnih 56 odstotkov, kar pomeni 18-odstotno zmanjšanje.

VW dron Avto Volkswagen bo poletel v zrak

Zanimanje za morebitno lastništvo električnega avtomobila s tem sovpada s splošnim padcem zanimanja za električne avtomobile med pripadniki generacije Z. To se je namreč v zadnjem letu zmanjšalo kar za 26 odstotkov.

PRIMA test električnih avtomobilov | Avtor: PRIMA PRIMA

Faktorji za nakup

Po drugi strani pa so vozniki v starosti od 30 do 44 let bolj zainteresirani za nakup električnih avtomobilov. V primerjavi z lanskim letom se jih je namreč kar šest odstotkov več izjasnilo za nakup električnega avtomobila v naslednjem desetletju. Če je bilo še lani takšnih 65 odstotkov, jih je letos že 72 odstotkov.

Ljubljana Raziskava Avto Tri četrt evropskih prestolnic boljših od Ljubljane

Anketa je pokazala tudi najbolj pomembne faktorje, ki voznike prepričajo v nakup električnega avtomobila. Med največjimi faktorji je z 49 odstotki povečana razpoložljivost javnih polnilnic, 47 odstotkov jih je navedlo izboljšanje v tehnologiji ter lasu polnjenja baterij in dosegu, 43 odstotkov pa jih je ugotovilo, da so gledano na stroške že blizu avtomobilom s termičnimi motorji. 33 odstotkov jih je kot vzpodbudo za nakup navedlo subvencije.

Komentarjev 16
  • DasAuto 14:48 04.september 2022.

    ah ta elektrika... namesto v avto, bo šlo pa toliko več goriva v elektrarne...ko potegneš črto, nisi nič pridobil, avti pa bodo dražji zaradi baterij... brez veze vse skupaj...

  • rokobert 17:26 03.september 2022.

    Ja,a je kaj čudnega...kdo od generacije Z pa ima npr. bajto,in ima možnost dom filati avto....ne-na vso silo,pa tudi če folk pocrka bodo rinili to fake-eco stromarijo.

  • Toma 16:38 03.september 2022.

    Tudi ko bo liter goriva 3 EUR, se ne bo splačalo preiti na elektriko!