Avto > Na Štrom
4366 ogledov

Poziv vladi, naj državljanom ne zlomi hrbtenice

Električna polnilnica polnjenje Petrol Andrej Leban
Prehod na naravi prijaznejšo mobilnost ne sme biti le na plečih lastnikov vozil, opozarja AMZS kot največja nevladna organizacija opozarja..

Največja nevladna organizacija s področja voznikov državo poziva, naj pripravi celostno strategijo zelenega prehoda in v pogajanjih z EU upošteva specifike slovenske mobilnosti.

V AMZS poudarjajo, da podpirajo  ukrepe, ki bodo pripomogli k čistejšemu okolju. A hkrati opozarjajo, da so razlike v prometno mobilnostnih okoljih v EU iz različnih vzrokov ogromne in da evropske države prehod v zeleno mobilnosti peljejo z zelo različnimi hitrostmi, kar je treba sprejeti kot dejstvo.

V AMZS menijo, da rešitev prehoda v bolj trajnostno mobilnost pri nas ni tako enostavna, da bi jo bilo mogoče doseči že zgolj z zamenjavo pogona v avtomobilih. Prav tako stroškov zelenega prehoda nikakor ne morejo nositi le vozniki osebnih vozil, so prepričani in ob tem navajajo visoke današnje cene za primerljivo uporaben električni avto.

"Naša geografsko razpršena poselitev ter s tem povezan velik tok ustaljenih časovno prostorskih migracij predstavlja zelo veliko oviro za izvajanje učinkovitega javnega prevoza, vsaj v obliki, kot je bila oblikovana v zadnjih desetletjih. Prav zato je avto z motorjem na notranje izgorevanje, tako z vsemi privlačnostmi kot s pomanjkljivostmi, hrbtenica slovenskega mobilnostnega življenja." Prav tako prehoda ne bo zmogla energetska infrastruktura, kot jo imamo danes, dodajajo.

Nevladna organizacija opozarja, da je naloga nacionalnih in nadnacionalnih institucij tudi skrb za zagotavljanje pravice do trajnostne mobilnosti za vse državljanke in državljane.

AMZS zato vse odgovorne poziva, naj pripravijo in predstavijo celostno strategijo zelenega prehoda, v pogajanjih z EU pa upoštevajo in zagovarjajo specifike slovenske mobilnosti. V AMZS od odgovornih pogrešajo predvsem podatke, kakšna bo struktura virov porabljene električne energije, kolikšni bodo stroški uveljavitve te odločitve in kako bo ta vplivala na dostopnost in na stroške mobilnosti v prihodnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar pantani
    pantani 09:12 24.februar 2023.

    To je le še en izmed mnogih strelov v koleno EU politike!!!