Avto > Na Štrom
342 ogledov

Servisiranje električnih avtomobilov je cenejše

električni avtomobil polnjenje Profimedia
Servisiranje električnih avtomobilov je za dobro petino cenejše od servisiranja termičnih, pravijo Britanci.

V britanskem podjetju za podporo avtomobilskim flotam poslovnih uporabnikov Fleet Assist so na podlagi vzdrževanja 850.000 službenih avtomobilov v omrežju 5.200 pogodbenih delavnic izračunali, da je servisiranje električnih vozil povprečno za 22 odstotkov cenejše od servisiranja avtomobilov z motorji z notranjim zgorevanjem.

Ljubljana Raziskava Avto Tri četrt evropskih prestolnic boljših od Ljubljane

Krajši čas, cenejši deli

K takšni razliki največ pripomore krajši čas, ki je potreben za servisiranje električnega avtomobila. Storitev servisiranja električnega avtomobila namreč zahteva 33 odstotkov manj časa od servisiranja avtomobila s termičnim motorjem.

Audi regeneracija rekuperacija električni avto | Avtor: Audi Audi

Tudi stroški nadomestnih delov so manjši za 28 odstotkov, saj imajo nadomestni deli manj sestavnih delov in se tudi redkeje kvarijo zaradi obrab. Poleg tega so na popravilih avtomobilov s termičnimi motorji bolj odrazile tudi podražitve delov za dobrih deset odstotkov v zadnjem letu. Statistika podjetja Fleer Assist kaže, da se na električnih avtomobilih trenutno najpogosteje zamenjuje kabinske filtre, žarnice, baterije v daljinskih ključih, brisalce in zavorno tekočino.

Hyundai Kona electric električni avto polnjenje polnilnica Smela napoved Avto Smela napoved: Tako se bodo pocenili električni avtomobili

Servisi bodo dražji

Pri Fleet Assist opozarjajo, da ni gotovo, da bodo stroški servisiranja električnih vozil še naprej nižji in da servisi ne bodo zvišali cen, da bo ohranili enako raven dogodkov.  Navajajo, da jih je ena od njihovih pogodbenih delavnic že opozorila, da bo za servise električnih avtomobilov uvedla posebno tarifo, ki bo za 89 odstotkov presegla urno postavko za servis avtomobila s termičnim motorjem.

električni avtomobil | Avtor: Profimedia Profimedia

bosch, opazovanje voznika, kamera, voznikova nepozornost, asistenčni sistemi Avto Avtomobilski panogi se obetajo viharni časi

Dodajajo, da takšnih akcij sicer ne podpirajo, vendar pa jih razumejo. Treba je namreč upoštevati, da morajo delavnice veliko vlagati v nadgradnjo svojih storitev. To vključuje tehnično šolanje kadrov, zagotavljanje prevzema in dostave servisiranih vozil pri stranki ter nakup nadomestnega vozila ter samo prilagoditev delavnic na servis električnih avtomobilov, ki vključuje veliko softverskih nadgradenj, ki zahtevajo veliko denarja in časa.

Ford robotska električna polnilnica Avto Električni avto nam bo napolnil robot
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.