Avto > Na Štrom
1399 ogledov

Takšen postane "hill billy", ko obuje dvoranske copate

jeep wrangler 4xe
1/11
Jeep
Jeep je poskrbel za poseben ekstrem letošnje jeseni in nove avtomobilske dobe. Klenega terenca wranglerja je namreč opremil s priključno hibridnim pogonom. Obeta pa se še ena reinkarnacija pretekle legende.

Jeep wrangler 4xe, kot pri Jeepu imenujejo elektrificiranega klenega terenca, ki so ga označili kot okolju najbolj prijazni in tehnično najbolj dovršeni wrangler doslej, bo v Evropi, Ameriki in n Kitajskem na voljo v začetku prihodnjega leta.

jeep renegade in compass 4xe RAZKRITJE Avto 4xe je nova oznaka, ki se jeboste morali navaditi pri Jeepu

jeep wrangler 4xe | Avtor: Jeep Jeep

V osrčju pogonskega sklopa s sistemsko močjo 280 kilovatov in navorom 470 njutonmetrov, ki bo tako kot pri konvencionalnem wranglerju seveda omogočal tudi povsem terensko vožnjo, bo 2-litrski turbobencinski štirivaljnik, ki bo sodeloval z dvema elektromotorjema.

Jeep Wrangler Sahara Avto Tole dobite, če starčku zamenjate notranje organe

40 električnih killometrov

Prvi elektromotor, ki bo vgrajen namesto konvencionalnega alternatorja in bo z ročično gredjo bencinskega motorja povezan z jermenom, bo služil namesto klasičnega zaganjalnika, proizvajal pa bo tudi elektriko za polnjenje baterije. Drugi elektromotor bo vgrajen neposredno v osemstopenjski samodejni menjalnik, kjer bo prevzel vlogo pretvornika navora in pogonskega stroja. Za upravljanje prenosov moči z bencinskega ali elektromotorja bosta sicer skrbeli dve sklopki, ki bosta lahko elektromotor tudi povsem ločili od bencinskega, da bo lahko wrangler vozil povsem električno.

jeep wrangler 4xe | Avtor: Jeep Jeep

Wrangler 4xe bo lahko namreč do 40 kilometrov prevozil povsem električno, za kar bo skrbela toplotno upravljana litij-ionska baterija z nikelj-mangan-kobaltovo kemijo in kapaciteto 17 kilovatnih ur. Baterija in ostala pogonska elektrika bo tudi temeljito zatesnjena, zato pri Jeepu obljubljajo, da bo wrangler 4xe lahko zapeljal tudi v vodo do globine 76 centimetrov.

Slovenija Offroad 2020 Za letos je kon'c! Avto Najbolj blatna dirka v Sloveniji

Poleg programov za vožnjo po terenu bo lahko voznik wranglerja 4xe izbiral tudi med hibridnim in električnim načinom vožnje in načinom vožnje za ohranjanje napolnjenosti baterije, za kar bo poskrbljeno tudi s temeljito rekuperacijo elektrike, za katero bodo ob vključenem štirikolesnem pogonu skrbela vsa štiri kolesa.

jeep grand wagoneer | Avtor: Jeep Jeep

Vrnitev ameriškega velikana

Jeep je predstavil tudi študijo novega grand wagoneerja, s katerim bodo obudili še eno od svojih legend iz preteklosti, ki so jo izdelovali od leta 1962. Ob svojem prihodu je grand wagoneer bil prvi štirikolesno gnani avtomobil s samodejnim menjalnikom, leta 1984 pa je ob menjavi generacije predstavil tudi to, kar danes poznamo kot razkošni SUV.

Jeep Renegade Avto Jeep renegade: najbolje se počuti na asfaltu, a se ne boji kolovoza

Seveda bo tudi novi jeep imel zmogljivi štirikolesni pogon, ki bo lahko tudi elektrificiran, v nasprotju s predhodniki pa mu bodo prvič namenili tudi tretjo sedežno vrsto. Serijskega pa bo Jeep predstavil v začetku prihodnjega leta.

jeep grand wagoneer | Avtor: Jeep Jeep

Jeep Cherokee Avto Posebnež, ki stavi na civiliziran pristop
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.