Avto > Na Štrom
2662 ogledov

Video: Xiaomijev avtomobil vozi in parkira sam

Xiaomijev avto vozi in parkira sam Youtube
Xiaomi, četrti največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu, je pred tremi leti napovedal, da bo družba postala del niše električnih vozil. Promocijski video je razkril zanimivo podrobnost.

Minila so tri leta, odkar je Xiaomi napovedal vstop v svet električnih avtomobilov. Kitajci pričakujejo, da bodo v naslednjih 15 do 20 letih postali eden izmed petih največjih proizvajalcev na svetu. Na spletu je na voljo video, ki prikazuje Xiaomi SU7, ki se približuje večnadstropni javni garaži. Voznik se ustavi na klančini, aktivira sistem avtonomne vožnje in izstopi iz vozila. Avto vožnjo nadaljuje samostojno, v nekem trenutku pa mu pot prekriža drugo vozilu, ki se mu izogne, nato pa vozi naprej do prostega parkirnega mesta ter povsem samodejno vzvratno tudi parkira.

Posnetek ne razkriva, ali gre za posebej opremljeno garažo, ki je prilagojena za uporabo tovrstnih sistemov, ali pa je ta primerek dobil obogateno programsko opremo s popolnim zemljevidom garaže.

Prvi mož Xiaomija Lei Jun je ob koncu leta 2023 predstavil vozilo z imenom SU7, ki ima 800 kilometrov dosega in katerega trženje naj bi se začelo leta 2025. Xiaomi jo vozilo opremil s programsko opremo in elektroniko, proizvaja pa ga kitajska skupina Baic, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska velja za največji svetovni avtomobilski trg, kitajski proizvajalci pa se vse bolj osredotočajo na električna vozila. Kitajski BYD je na primer novembra na Kitajskem prodal več kot 300.000 električnih vozil, medtem ko je ameriška Tesla z več kot 80.000 vozili za njim precej zaostala.

Podjetje Xiaomi, ki je bilo ustanovljeno leta 2010, je v zadnjih letih doživelo hitro rast s ponudbo vrhunskih naprav po dostopnih cenah. So ga pa ZDA leta 2021 uvrstile na črni seznam podjetij zaradi domnevnih povezav s kitajsko vojsko.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Ender3 18:05 04.januar 2024.

    Ursula von Layden pa apelira ne kopujte ceneno Kitajsko robo in izdelke..Kaj mekateri sploh ne živijo več v realnosti..?