Avto
9 ogledov

Na svetu že milijarda vozil

(Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Po pisanju časnika Ward se po svetu vozi že milijarda vozil, pri čemer so v to številko všteta osebna vozila, lahka, srednje težka in težka tovorna vozila ter avtobusi.

Konec leta 2009 je po svetu vozilo 980 milijonov vozil, zahvaljujoč rasti prodaje, predvsem na Kitajskem, ki je postala največje svetovno avtomobilsko tržišče, pa je številka že presegla eno milijardo vozil.

Vse narejene analize kažejo, da bo Kitajska v prihodnjih letih dosegla številko 20 milijonov prodanih vozil na leto, že do konca desetletja pa bi se utegnilo zgoditi, da bodo na Kitajskem na leto prodali celo 40 milijonov vozil. To bi bilo trikrat več kot v ZDA. Kitajska ima še vedno znatno manjši odstotek vozil na prebivalca – 1,3 milijarde Kitajcev ima v lasti zgolj 78 milijonov vozil, kar pomeni eno vozilo na 17,2 prebivalca. Prav to analitike vodi do zaključkov, da ima prav ta azijska avtomobilska velesila še veliko rezervo glede prodaje. Če bi se želeli po odstotku avtomobilov na prebivalca izenačiti z Američani, bi morali imeti v lasti skoraj milijardo vozil, saj je v ZDA razmerje vozil na enega prebivalca 1 proti 1,3. Med najbolj rastočimi trgi sta še Indija in Brazilija.

Še pred 40 leti – leta 1970 – je po svetu vozilo le četrt milijarde vozil. Svet je za to številko potreboval 85 let! Številka iz leta 1970 se je podvojila do leta 1986, ko je po svetu vozilo pol milijarde vozil. Danes, 24 let za tem, je na našem planetu že milijarda vozil. Po nekaterih projekcijah naj bi bilo leta 2050 na svetu že 2,5 milijarde vozil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.