Avto
2347 ogledov

Na tak pomladni dan na cesti umre več ljudi

Vožnja v dežju
Vremenoslovci so raziskovalcem pomagali spoznati, kdaj je na cestah še posebej nevarno.

Kot je v svojem glasilu objavilo ameriško meteorološko društvo, lahko celo rahlo rosenje precej poveča nevarnost za prometno nesrečo.

Vodja preiskave Scott Stevens pravi, da lahko že čisto rahel spomladanski pršec, ko pešci šele razmišljajo, če bi odprli dežnik ali pa pot nadaljevali brez njega, za kar 27 odstotkov poveča tveganje, da se bo zgodila prometna nesreča, ki ima lahko celo smrtni izid.

Stevens je namreč skupaj s kolegi preučil podatke o 125.012 nesrečah s smrtnim izidom v 48 ameriških zveznih državah, ki so se zgodile v obdobju med letoma 2006 in 2011. Med preiskavo niso upoštevali le podatkov o samih nesrečah in vremenskih razmer v času, ko so se zgodile, ampak tudi število avtomobilov na cestah oziroma gostoto prometa v času nesreč.

Ljudje ob močnejšem dežju zmanjšajo hitrost vožnje, v nasprotju z njim pa pogosto podcenijo nevarnost rosenja.

V nasprotju z večino drugih podobnih preiskav, v katerih so policijska poročila o nesrečah kombinirali s poročili lokalnih vremenskih postaj o dežju in snegu, so Stevens in njegovi kolegi pri svoji preiskavi prvič uporabili natančne podatke iz vremenskih radarjev. Na ta način so lahko ugotovili tudi, kako možno je deževalo ali snežilo, in prišli do sklepa, da se je pogostost prometnih nesreč s smrtnim izidom povečala celo ob lahkem dežju.

Komentarjev 2
  • NeAnonimni 11:05 09.maj 2019.

    Toliko teže dajete prometu in prometnim nesrečam, ko se v sloveniji na leto ubije cca 100 ljudi. Kaj pa samomori? 400+ ljudi vzame, vi pa nič. Ali je namen, da s takimi članki utemeljujete vse višje kazni? Ali policisti napišejo ...prikaži več vzrok nesreče "neprilagojena hitrost" na vsako poročilo, da si prihranijo delo? Ali je AVP že kaj naredila proti avtomobilom, ki jim v dežju zadaj ne svetijo "dnevne" luči? Nič.