Avto
24 ogledov

Nad Rovinjem zračni spektakel

Red Bull Air Race na Rovinju
1/10
Nel Pavletić/PIXSELL
V Rovinju v hrvaški Istri so se na tekmi svetovnega prvenstva Red Bull Air Race zbrali najboljši piloti tega športa, med katerimi je tudi Slovenec Peter Podlunšek.

V nedeljo je na sporedu tekmovanje v razredu masters, v katerem se bodo pomerili največji mojstri tega najhitrejšega športnega tekmovanja na svetu. Z letali namreč dosegajo hitrosti do 370 km/h.

Akrobacije nad Rovinjem so se začele že v petek s trening leti in sledile v soboto s kvalifikacijami in tekmovanjem novincev (Challenger Cup), v katerem je s tretjim mestom blestel Slovenec Peter Podlunšek.

Piloti v letalih vrednih 250 tisoč evrov, medtem, ko na njih pritiskajo sile 9G, izvajajo vratolomne akrobacije tik nad morsko površino. Nevarnost ni nič manjša kot pri voznikih v dirkalnikih Formule 1, zato ni čudno, da nekateri tekmovalci zaslužijo po več milijonov evrov na leto.

Tekmujejo zaradi ega

"Ko se vozite na vlaku smrti, na vas pritiska sila 3 do 3,5G, ljudje pri sili 6G ponavadi padejo v nezavest, na nas pa v letalu, medtem, ko izvajamo akrobacije, pritiskajo sile 9G," je za hrvaški spletni portal 24sata dejal nemški pilot Matthias Dolderer.

"To je šport, ki je zares nevaren in hitrejši od Formule 1," je dejal avstrijski zvezdnik Hannes Arch in pojasnil, zakaj se ukvarja s tem športom: "Zaradi ega. Vsi želimo biti najboljši nas svetu."

Dirka v Rovinju, organizatorji pričakujejo 50.000 obiskovalcev, je druga od skupaj osmih v sezoni in ena od treh v Evropi. Red Bull Air Race dirke potekajo na treh kontinentih.

Komentarjev 3
  • speris 15:37 13.april 2014.

    Torej ce formuli 1 crkne motor gres v steno, pri letalu ce crkne motor pa se tudi razbijes takoj? Pa ti nimas tri ciste..

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 14:46 13.april 2014.

    "Nevarnost ni nič manjša kot pri voznikih v dirkalnikih Formule 1" Nevarnost je veliko veliko večja! Pri F1 ti crkne motor - ni problema, se zaletiš v steno - načeloma ni problema, pri letalu je vse to usodno ...

  • antitrust 13:27 13.april 2014.

    Spektakel ? Vidš enga in to je....