Avto
62 ogledov

Nagrada za idejo o rokah na volanu

Volan Shutterstock
Sistem mDrive, ki skrbi, da ima voznik roke ves čas na volanu, je ekipi avtorjev prinesla naziv zmagovalca Startup leta 2015.

Ključen element rešitve je 3d-kamera, ki snema položaj rok in po potrebi sproži nežen ali manj nežen opomnik. Kot pravijo snovalci iz podjetja Tibop, da se na ta način pomembno zmanjša možnost distrakcij, npr. pisanje SMS-sporočil ali prehranjevanje, kar pripomore k varnosti. "Najpreprostejše rešitve so pogosto najboljše," je poudaril član ekipe Andrej Podvršič.

Rešitev že testirajo v Sloveniji in Srbiji, kasneje pa načrtujejo prodor v Švico, Nemčijo in ZDA. Ciljajo predvsem na podjetja, ki upravljajo s poslovnimi vozili, zaenkrat pa že imajo podpisana pisma o nameri z nekaterimi večjimi podjetji.

Glavna prednost sistema je možnost naknadne vgradnje v katerokoli vozilo, z Inštitutom za korporativno varnost pa so že dogovorjeni za študijo o dejanskem vplivu sistema na varno vožnjo.

Ekpres penine, tihe plavutke ...

Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 64-članska komisija investitorjev, strokovnjakov s področja podjetništva in uveljavljenih podjetnikov izbrala izmed 107 prijavljenih podjetji.

V polfinalni izbor se je uvrstilo deset podjetji, v finale pa pet - poleg ekipe Tibopo še ekipa InoVine z rešitvijo za hitro proizvodnjo penin, platforma za skupinsko gradnjo Koinhab, ekipa Kraken s tihimi plavutkami za podvodni ribolov in ekipa SBT z orodjem za upravljanje tveganj in odločanje.

Komentarjev 3
  • Aleš Pevc DreamLab 11:40 15.maj 2015.

    Res ne razumem startup izbora, če zmaga 3d kamera, za spremljanje vožnje, ko pa vsak resen proizvajalec avtomobilo to že ponuja, celo več spremljajo te kam ti gre pogled in ali si zaspan... obstaja pa tudi app, ki ti zaklene ...prikaži več telefon med vožnjo.

  • Pepe007 10:54 14.maj 2015.

    Lažja in učinkovitejša rešitev bi bila, da se servo volan ukine.

  • Dare Dado 07:46 14.maj 2015.

    pa kaj se vozimo z rokami v žepu, spet neka neumna od bebcev ki jim je dolgčas