Avto
128 ogledov

Najbolj varčna porabila 3,7 litra

Luka Gratej, varčen vozni, opel astra ecoflex Benjamin Kovač
Dobili smo zmagovalni par druge sezone tekmovanja za najbolj Varčnega voznika, ki ga skupaj prirejata Žurnal24 in Opel Slovenija. Luka Gratej in Polona Kern sta v napetem finalu opel astro ecoflex ukrotila pri 3,7 litra.

V finalu v Ljubljani je nastopilo vseh pet zmagovalcev iz petih predtekmovanj, ki so potekala v Novi Gorici, Kopru, Celju, Murski Soboti in Mariboru.

Odločal je čas
Triinšestdeset kilometrov dolge trase, ki smo jo časovno omejili na uro in pol, sta se najbolje lotila Luka Gratej in Polona Kern; v cilju smo jima namerili povsem enako porabo kot drugouvrščenemu paru Gregorju Mucu in Nini Butali – 3,7 litra. Tako je o končnem zmagovalcu odločal čas, saj pravila velevajo, da v primeru enake porabe zmaga tisti, ki hitreje prispe v cilj. Zmagovalcema je to uspelo v času 1:25:04, kar je skoraj tri minute hitreje kot najbližjima zasledovalcema.

Na tretjo stopničko se je uvrstil par Richard Petek in Alenka Bricl, četrta sta bila Urban Gostenčnik in Mojca Kladnik, peta pa Miha Borsellino in Eva Sojer Borsellino. Tudi "poraženci" ne bodo ostali praznih rok, saj bodo za nagrado prejeli navigacijo znamke Garmin. Na zadnje, šesto mesto, se je uvrstil VIP-par, ki sta ga sestavljala pevec Rok Kosmač in Playboyevo dekle leta 2011 Viktorija Manzinni.

Rezultat prvouvrščenih je še toliko bolj vreden pohvale, saj je trasa vodila na zavite in strme ceste v okolici Ljubljane, tekmovalci pa so se morali boriti tudi s semaforji v Ljubljani in avtocesto.

Luka Gratej, varčen vozni, opel astra ecoflex | Avtor: Benjamin Kovač Benjamin Kovač
Tudi v finalu vozil bos
Luka Gratej in sovoznica Polona Kern, ki sta z opel astro ecoflex v Kopru za zmago v povprečju porabila 4,2 litra goriva, sta v finalu še močno izboljšala rezultat, ki jima je prinesel povsem novo opel astro ecoflex v trajno last. Gratej, ki je v Kopru vozil kar bos, se tudi tokrat ni izneveril zanimivi tradiciji. Takoj po zmagi je povedal: "Vozil sem bos, saj sem imel tako boljši občutek na stopalkah. Pomagala je tudi majica proti potenju, da je odvajala toploto, saj sva izklopila vse električne porabnike. Zato je bila gobica za čiščenje oken nujna."

Radelječan, ki ga je ljubezen že pred časom pripeljala v Kranj, je dodal, da se je od zmage v Kopru vsak dan posvečal varčni vožnji. Raje je šel nekaj minut prej od doma, da je vmes lahko še vadil, pohvalil pa je tudi konkurenco, ki je bila v finalu res izjemna: "Izpostavil bi, da se poraba pri tovarniških vožnjah simulira na valjih, za astro ecoflex pa je določena na 4,1 litra. Vsi finalisti pa smo dosegli skoraj pol litra manjšo porabo, čeprav je bila trasa postavljena zelo v klanec, zato ta poraba priča, da smo dosegali zelo dobre rezultate."

Gratej je za konec dodal še nasvet vsem tistim, ki se posmehujejo varčni vožnji: "Ko omenjaš varčno vožnjo, se začnejo prijatelji običajno smejati, češ, cincaš po cesti, vendar so razlike v končnem času zelo majhne. Povrh se ti smeji vsakič, ko se pelješ mimo črpalke, danes pa se nama še toliko bolj smeji."

Zelo dober rezultat glede na zahtevnost trase
Skozi celotno sezono Varčnega voznika je z nasveti tako tekmovalcem kot našim bralcem pomagal inštruktor varne in varčne vožnje iz Akademije dobre vožnje Tilen Holynski. "Zmagovalec je imel veliko vprašanj, ima ogromno praktičnega in teoretičnega znanja o varčni vožnji, je pa bilo težko v naprej napovedati zmagovalca. Letošnji finale je bil izjemen, predvsem zato, ker so vsi finalisti pokazali izjemno zanimanje za varčnost. Vsi so bili založeni z informacijami od tega, kdaj je najbolje prestavljati, do navora in nasploh vseh podrobnosti. Videlo se je, da so se dobro pripravili na finale. Rezultat 3,7 litra je izredno dober, glede na to, kako tehnično zahtevna je bila trasa," komentira Holynski.

Za nami je druga sezona tekmovanja za najbolj Varčnega voznika, ki jo na Žurnal24 pripravljamo skupaj z Oplom Slovenija, z generalnim sponzorstvom ter gorivi pa pomaga tudi Petrol. V prihodnjih dneh si boste lahko v fotogaleriji ter videu ogledali tudi zakulisje dogajanja pred nakupovalnim centrom Supernova, kjer ste si imeli možnost ekskluzivno ogledati tudi opel ampero, ki na ceste zapelje šele čez leto dni. Vsi, ki ste zamudili priložnost, da se letos potegujete za mamljive nagrade, pa boste imeli priložnost že prihodnje leto, ko bomo v tretji sezoni prireditev skušali dvigniti še na višjo raven, zato nas spremljajte tudi na naši Facebook strani Varčen voznik.

Vrstni red finalne tekme Varčen voznik:
1. Luka Gratej in Polona Kern, čas 1:25:04, poraba 3,7 l/100 km
2. Gregor Muc in Nina Butala, čas 1:28:03, poraba 3,7 l/100 km
3. Richard Petek in Alenka Brecl, čas 1:17:30, poraba 4,0 l/100 km
4. Urban Gostenčnik in Mojca Kladnik, čas 1:22:48, poraba 4,0 l/100 km
5. Miha Borsellino in Eva Sojer Borsellino, čas 1:25:04, poraba 4,1 l/100 km
6. Rok Kosmač in Viktorija Manzinni, čas 1:23:48, poraba 5,0 l/100 km

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.