Avto
147 ogledov

Najmanjši avto na svetu

Najmanjši avto na svetu Youtube
Američan Austin Coulson je izdelal avtomobil, s katerim se je zapisal v Guinnessovo knjigo rekordov.

Ste gledali oddajo Top Gear, v kateri so iskali najmanjši avtomobil na svetu? Peel P50 je s 137 centimetri dolžine in stotimi centimetri višine pravi gigant proti avtomobilu, ki ga je izdelal Austin Coulson.

Američan, doma iz Teksasa, je naredil najmanjši avtomobil na svetu, ki zadostuje vsem predpisom, ima tudi registrske tablice, da se lahko legalno vozi po cesti. Vozilo v dolžino meri 126 centimetrov, v višino pa le 63 centimetrov!

Izdelan iz ničle

Coulson je zanj izdelal svojo šasijo, sam je izdelal karoserijo in ji dodal kolesa, motor si je izposodil od štirikolesnika. Avtomobilček zmore najvišjo hitrost 40 km/h, da je zadostil ameriškim zakonom, pa mu je moral vgraditi smerne kazalce, vetrobran in hupo, ima tudi varnostni pas.

Avtomobil je obarval po zgledu letala mustang P51, kakršnega je med vojno pilotiral njegov ded, na registrski tablici pa piše IM BIG (velik sem).

"Ko sem družini povedal, da bom poskušal izdelati najmanjši cestni avtomobil za knjigo rekordov, so bili sprva v dvomih," je dejal Coulson, a so pozneje, ko je izdelek dobival svoj končni videz, postajali vse radovednejši: "Veliko so me spraševali. Vedeli so, da znam izdelati avtomobil, a so me vseskozi spraševali, ali ga bom lahko legaliziral za na cesto."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.